Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgas Drošības komitejas vadītājam Mičerevskim kolēģi pārmet populismu

© Dmitrijs Suļžics/MN

Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas komitejas vadītājam Mārim Mičerevskim ("Kods Rīgai") šodien bija jāuzklausa kolēģu pārmetumi par populismu ārkārtas sēdes sasaukšanā.

Šodien tika sasaukta komitejas ārkārtas sēde, kurā bija iekļauti divi jautājumi - par sapulču, gājienu un piketu pieteikumu izskatīšanu un Palestīnas atbalsta piketa aizliegšanu, kā arī par labturības prasībām mājas dzīvnieku turēšanai. Nevienā no darba kārtības jautājumiem nebija sagatavots lēmumprojekts un tie bija informatīvi.

Par sapulču, gājienu un piketu pieteikumu izskatīšanu un Palestīnas atbalsta piketa aizliegšanu ziņoja Administrācijas tiesiskā nodrošinājuma nodaļas pārstāve, kura izstāstīja kārtību, kādā tiek pieņemti lēmumi par pasākumu aizliegšanu pašvaldībā.

Viņa informēja, ka aizliegumi nav bieža prakse, un lēmums par kāda pasākuma rīkošanas aizliegšanu tiek pieņemts, balstoties uz tiesībsargājošo iestāžu informāciju, tostarp par riskiem drošībai un kārtībai.

Šogad janvārī tika pieņemts lēmums izliegt piketu palestīniešu atbalstam. 2023.gadā neviens pasākums neesot ticis aizliegts, bet 2022.gadā kopumā aizliegti trīs pasākumi un tie bijuši saistīti ar padomju varas pieminekļu nojaukšanu. Līdz ar to varot secināt, ka šādi lēmumi neesot bieža prakse, bet gan atsevišķi gadījumi.

Pēc pašvaldības rīcībā esošās informācijas, šogad neatļautā pasākuma pieteicēji neesot domes lēmumu pārsūdzējuši tiesā, kā arī neesot saņemts atkārtots iesniegums par līdzīga pasākuma rīkošanu.

Deputāti komitejas sēdē pauda izbrīnu, kādēļ šāds jautājums iekļauts darba kārtībā, jo kārtība, kādā tiek saskaņoti piketi, sapulces un gājieni, esot zināma gadiem, un tajā nekas neesot mainījies. Turklāt politiķiem skatot šo jautājumu, tas drīzāk būtu vērtējams kā politiska iejaukšanās līdzīgu lēmumu pieņemšanā.

Neizpratni par šī jautājuma skatīšanu pauda ne tikai opozīcijas, bet arī koalīcijas deputāti - Einārs Cilinskis (NA/LRA) un komitejas vadītāja vietnieks Dainis Turlais (GKR), kurš norādīja, ka šis ir neveiksmīgi komitejas darba kārtībā iekļauts jautājums, kuru varot saprast vien kā mēģinājumu kaut ko aizliegt.

Savukārt Rūta Mežavilka ("Progresīvie") to novērtēja kā Mičerevska populismu, liekot spriest par jautājumu, kas ir skaidrs un noregulēts, tādējādi "laupot laiku" Rīgas domes darbiniekiem un kolēģiem. Viņa aicināja turpmāk nerīkot šādas "teātra tipa izrādes", bet gan skatīt nopietnus jautājumus, kas saistīti ar korupcijas un drošības apdraudējumiem.

Savukārt Mičerevskis skaidroja, ka jautājums ir informatīvs un iekļauts darba kārtībā tikai tādēļ, ka lēmuma pieņemšana par pasākuma aizliegšanu saistībā ar atbalstu palestīniešiem esot izsaukusi ažiotāžu sabiedrībā.