Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīga atvēl vairāk nekā 350 000 eiro iedzīvotāju iesaistei cīņā pret CO2 emisijām

© Ģirts Ozoliņš / F64

Rīgā par vairāk nekā 350 000 eiro plānots veicināt iedzīvotāju līdzdalību CO2 emisiju samazināšanai.

Rīgas domes Mājokļu un vides komiteja atbalstīja "Rīgas enerģētikas aģentūras" dalību projektā "NetZero Pilot Cities".

Projekta ilgums plānots divi gadi. Rīgas valstspilsētas pašvaldības daļa projektā ir 366 355 eiro, kas tiks finansēti no Eiropas Savienības fondiem.

Projekta mērķis ir veicināt CO2 emisiju samazināšanu pilsētās, izmantojot dažādus inovatīvus risinājumu un procesus.

Plānots veicināt iedzīvotāju līdzdalību pilsētas stratēģisko dokumentu izstrādē un īstenošanā, novērtēt stratēģisko dokumentu atbilstību sabiedrības un vides vajadzībām, testēt inovatīvus rīkus un procesus pilsētas centrā ar mērķi samazināt gaisa piesārņojumu, kā arī stiprināt pašvaldības darbinieku un iesaistīto pušu kompetenci.

Kā tika informēti deputāti, pilsētām ir būtiska loma Eiropas zaļā kursa mērķa sasniegšanā, līdz 2030.gadam samazinot emisijas par 55%, un līdz 2050.gadam sasniegt klimata neitralitāti.

ES Klimata misijas mērķis esot palīdzēt 100 pilsētām kļūt klimatneitrālām un viedām jau līdz 2030.gadam, nodrošinot, ka šīs pilsētas darbojas kā eksperimentu un inovāciju centri, un kalpo kā paraugs pārējām ES pilsētām.

Lai šo ambīciju sasniegtu, nepieciešamas pamatīgas un sistēmiskas pārmaiņas dažādos sektoros un jomās. Liels izaicinājums esot iedzīvotāju iesaiste un līdzdalība dažādos politiskos un pašvaldības virzītos procesos.

Piemēram, privātais transports ir avots 42% no pilsētas kopējām CO2 emisijām. Nepieciešams ne tikai uzlabot infrastruktūru, piemēram, izbūvēt veloceliņus, bet arī mainīt iedzīvotāju paradumus, tostarp mudināt privātā transporta vietā izmantot videi draudzīgākus pārvietošanās veidus.