Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Rīgā \ Rīgas domē

Jauni būvniecības projekti, atpūtas laukumi un izremontētas skolas. Kā tiks tērēts 2024. gada galvaspilsētas budžets?

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

2024.gada Rīgas pašvaldības budžets būs investīciju budžets, šodien preses konferencē teica Rīgas mērs Vilnis Ķirsis (JV).

Viņš uzsvēra, ka kopumā investīcijām šī gada budžetā tiks atvēlēti 240 miljoni eiro. No tām liela daļa būšot investīcijas cilvēkos.

Savukārt no lielākajiem projektiem mērs minēja Mūkusalas krastmalas pārbūvi par 8,4 miljoniem eiro, Zemitāna tilta remontu par vairāk nekā 20 miljoniem eiro un Vanšu tilta remontu par pusmiljonu eiro.

Tāpat viņš atzīmēja divus lielos jaunas infrastruktūras būvniecības projektus - Dienvidu tilta ceturtās kārtas īstenošanu par vairāk nekā 444 miljoniem eiro un Kundziņsalas pārvada būvniecību, kam nepieciešami vairāk nekā 47 miljoni eiro.

Ķirsis kā būtiskus projektus minēja arī pilsētas sabiedriskā transporta savienojumu punktu izbūvi dzelzceļa stacijās, kam paredzēts izlietot vairāk nekā 9 miljonus eiro.

Rīgas mērs norādīja, ka šogad veloinfrastruktūras attīstībai plānots izlietot ap 9 miljoniem eiro, savukārt ielu infrastruktūras atjaunošanai paredzēts izlietot 34,6 miljonus eiro.

Tāpat šogad Rīgā plānots veidot vai atjaunot 19 rotaļu un atpūtas laukumus, šodien preses konferencē par Rīgas pašvaldības budžetu teica Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs Viesturs Zeps (LA).

Šim mērķim plānots izlietot 2,6 miljonus eiro.

Par 7,9 miljoniem eiro Rīgā plānota trīs dzīvojamo ēku rekonstrukcija. Plānoti arī pašvaldības īpašumā esošo dzīvokļu remonti un atjaunošana. Tam plānots izlietot vairāk nekā 1 miljonu eiro un piesaistīt finansējumu no struktūrfondiem.

Zeps informēja, ka, īstenojot mājokļu politiku, plānots izveidot mājokļu kompetences centru, kas palīdzēšot īstenot ieceres.

Zeps uzsvēra, ka plānots iedzīvināt arī iekšpagalmu atjaunošanas programmu un, ja tas izdosies, tad nākotnē šo programmu varētu attīstīt.

Šogad Rīgā arī tiks remontētas vairāk nekā 20 skolas, minēja Rīgas vicemērs Edvards Ratnieks (NA/LRA).

Šim mērķim plānots atvēlēt 18,3 miljonus eiro.

Savukārt par 12 miljoniem eiro tiks izbūvēti sporta laukumi pie astoņām skolām.

Ratnieks informēja, ka 6,5 miljoni eiro ir paredzēti 53 bērnudārzu teritoriju sakārtošanai un remontiem.

2,3 miljoni eiro tiks izlietoti energoefektivitātes uzlabošanai Rīgas izglītības iestādēs. Savukārt vēl 800 000 eiro paredzēti, lai turpinātu remontēt sporta skolas "Arkādija" manēžu.

Vēl par 500 000 eiro plānots modernizēt skolu ugunsaizsardzības sistēmas.

Kā vienu no būtiskākajiem projektiem Ratnieks minēja jaunas Mežaparka sākumskolas būvniecību. Tā būs pirmā skola, kas tiks būvēta Rīgā pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas.

Šim mērķim plānots atvēlēt 13,5 miljonus eiro.

Savukārt Skanstes pirmsskolas kompleksa izveidei tiks atvēlēti 11 miljoni eiro. Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks piebilda, ka Skanstes apkaime ir tā, kur pašlaik pietrūkst bērnudārzu.

Kā vienu no būtiskākajiem pilsētvides projektiem, Ratnieks norādīja Zolitūdes traģēdijas piemiņas vietas izveidi, Uzvaras parka atjaunošanas otro kārtu un Skanstes revitalizācijas projekta pabeigšanu.