Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Māja

UZZINI, kādēļ garšojam odiem

© Publicitātes foto

Daži cilvēki, uzturoties brīvā dabā, ir burtiski odu apsēsti, kamēr citus nejaukie kukaiņi traucē mazāk.

Tam ir zinātniski pamatots cēlonis, informē Reader’s digest, atsaucoties uz Londonas pētnieku secinājumiem. Pētījumā tika novēroti 37 sieviešu dvīņu pāri, no kuriem 18 bija identiskās dvīnes.

Eksperimentu sērijā 20 izsalkušu odu tika ielaisti Y veida caurulītē un līdz ar to varēja izvēlēties, vai meklēt barību pa labi vai pa kreisi - nonākt pie vienas vai pie otras dvīnes rokas, ko sedza tīkliņš, kas pasargāja no dzēlieniem, bet caur kuru odi varēja saost savu barības avotu. Izrādījās, ka identiskās dvīņumāsas odiem ir pievilcīgas vai nepievilcīgas aptuveni vienādā mērā, bet neidentiskajām šie rādītāji atšķīrās vairāk. Rezultātā tika secināts, ka to, cik pievilcīgi mēs šķietam odiem, par 67% nosaka gēni.

Noteikts DNS tips piesaista ķermenim noteiktus mikroorganismus, un daži no tiem šķiet visai pievilcīgi odiem. Katram cilvēkam ir savs unikāls mikrobioms - mikroorganismu kopums, kas apdzīvo viņa ķermeni. Mikroorganismi mijiedarbojas gan ar ķermeni, gan cits ar citu, ražojot vitamīnus un citas vielas. Mikrobioms lielā mērā nosaka arī ķermeņa smaržu, kas pievilina odus, turklāt dažādas odu sugas izvēlas atšķirīgas ķermeņa daļas, vieni vairāk dzeļ rokās un pēdās, citi mērķē padusēs un cirkšņos u. c. Izsargāšanās metodes ir vispārzināmas: repelenti, odu tīkli un piemērots apģērbs.