RECEPTES: Viens no pasaules veselīgākajiem produktiem – biete

F64
  • F64
1 / 1

Veselīgas, labi glabājas, nav dārgas un der ļoti daudziem ēdieniem – tas viss pamatoti sakāms par sarkanajām galda bietēm. Cilvēku ēdienkartē tās ir jau vairākus gadu tūkstošus. Sākumā ļaudis vāca bietes savvaļā Vidusjūras krastos, dažādās Āzijas valstīs un citviet, galvenokārt uzturā izmantojot biešu lapas. Vēlāk zemkopji sāka bietes arī audzēt, kultivējot aizvien lielākas saknes. Senie romieši izmantoja gan lapas, gan saknes, bet vēlāk biešu lapas no aprites izspieda spināti un citi lapu dārzeņi. Viduslaiku Eiropā sarkanā biete jau bija parasta lieta, toties šodien bietes bieži vien esam ēdienkartē nostūmuši maliņā. Laiks mainīt attieksmi.

Regulāra biešu ēšana nāk par labu veselībai. Uzturvielas, kas ir bietēs, kalpo sirds un asinsvadu slimību profilaksei, jo sekmē holesterīna līmeņa normalizēšanos; palīdz ārstēt iekaisumus, pazemināt asinsspiedienu, mazināt osteoporozes risku, uzlabot aknu šūnu darbību, stabilizēt cukura līmeni asinīs; palīdz pret nogurumu un uzlabo pašsajūtu tiem, kas ārstē mazasinību; aktivizē vielmaiņu, uzlabo gremošanu un novērš aizcietējumus. Iespējams, ka, pateicoties spēcīgajiem antioksidantiem, kas ir bietēs, tās arī noder atsevišķu vēža veidu profilaksei. Bietes ir mazkaloriskas, satur zināmu daudzumu balastvielu, ir salīdzinoši bagātas ar folskābi, tāpat satur arī kāliju, fosforu, magniju, dzelzi, cinku.

Ilgi jāvāra? Šodien dārzeņu audzētāji un pārstrādātāji, piemēram, zemnieku saimniecības Garīši ļaudis, ir parūpējušies, lai varētu nopirkt jau gatavas vārītas bietes. Palikusi atmiņā negaršīga biešu zupa padomju skolas ēdnīcā? Aizmirsti to un vāri garšīgu zupu, piemēram, boršču vai auksto zupu. Arī marinētās bietes vairs neatgādina agrākos «etiķa gabalus» - Garīšiem tās izdodas patiešām gardas. Mazsvarīgi nav arī tas, ka produkts audzēts un ražots Latvijā.

Receptes

Biešu kokteilis

Sastāvdaļas:

viena neliela vārīta biete,

100 g granātābolu sulas,

100 g apelsīnu sulas,

ledus.

Pagatavošana: vārītu bieti sarīvē, ar blendera palīdzību pagatavo no tās biezeni, pievieno granātābolu un apelsīnu sulu, saputo, pieliek ledu un tūlīt pasniedz.

Biešu pīrāgs ar kazu sieru

Sastāvdaļas:

500 g saldētas kārtainās bezrauga mīklas,

300 g vārītu biešu,

300 g kazas piena siera,

piecas ēdamkarotes olīvu eļļas,

trīs sīpoli,

divas ēdamkarotes ūdens,

sāls, pipari, divas ēdamkarotes kapātu valriekstu.

Pagatavošana: atlaidina saldēto mīklu, izvieto taisnstūrveida gabalus uz plāts un sadursta ar dakšiņu. Pannā sakarsē četras ēdamkarotes olīvu eļļas, tajā apcep plānās ripiņās sagrieztus sīpolus. Pievieno divas ēdamkarotes ūdens, sāli un piparus, pannai uzliek vāciņu un uz mazas uguns sautē sīpolus 20 minūtes. Tos liek uz mīklas, virsū liek vārītās bietes, kas sagrieztas salmiņos, uzkaisa sadrupinātu sieru, uzslacina atlikušo olīvu eļļu. Liek cepeškrāsnī 200 grādu temperatūrā, cep 15-20 minūtes. Trīs minūtes pirms cepšanas beigām uzkaisa riekstus. Pasniedz karstu.

Biešu zupa ar grauzdiņiem

Sastāvdaļas:

500 g rīvētu vārītu biešu,

liels sīpols,

3,5 glāzes dārzeņu buljona,

viena tējkarote balzametiķa,

divas ēdamkarotes jāņogu sulas,

četras šķēlītes baltmaizes (bagetes),

viena ķiploka daiviņa,

četras plānas apaļas siera šķēlītes,

zaļumi.

Pagatavošana: katliņa dibenā olīvu eļļā apcep sagrieztu sīpolu, pievieno bietes, buljonu, balzametiķi un jāņogu sulu. Uzvāra, 2-3 minūtes pavāra, ar blendera palīdzību pagatavo viendabīgu biezu zupu. Līdz pasniegšanai tur siltumā, lej šķīvjos, uzkaisa zaļumus. Grauzdiņus gatavo šādi: maizes šķēlītes pārziež ar olīvu eļļu no abām pusēm un liek cepeškrāsnī 200 grādu temperatūrā, līdz tās kļūst kraukšķīgas; katrai šķēlei virspusi ieziež ar spiedē saspiestiem ķiplokiem, uzliek sieru, ieliek atpakaļ cepeškrāsnī uz dažām minūtēm, līdz siers sāk kust.

Pildītas bietes ar sieru un sēnēm

Sastāvdaļas:

200 g šampinjonu vai citu sēņu,

4-5 nelielas vārītas bietes,

viens sīpols,

sāls, pipari,

4-5 tējkarotes saldā krējuma,

4-5 ēdamkarotes rīvēta siera,

pētersīļu zaļumi.

PAGATAVOŠANA: Izvāra un atdzesē sēnes. Bietēm izdobj vidu. Gaļasmašīnā samaļ sēnes, biešu vidiņus un sīpolu, pievieno sāli, piparus un samaisa. Izdobtās bietes liek uz plāts, kas izklāta ar foliju, blīvi piepilda ar sagatavoto masu, katrai uzlej tējkaroti saldā krējuma un uzkaisa ēdamkaroti rīvēta siera. Liek iesildītā cepeškrāsnī un cep 20 minūtes. Uzmanīgi pārvieto uz šķīvjiem, uzkaisa pētersīļu zaļumus.

Komentāri [4]

 
Laura
Nezinu vai te ir apmaksāta reklāma vai ne,bet arī es pērku jau vārītas bietes un tās ir ļiti garšīgas un ērti lietojamas.
4.septembris, 10:01 Atbildēt
dx
Ja top šāds raksts, tad noteikti vajadzētu piebilst, kā visas labās biešu īpašības mūsdienu pasaulē ir attiecināmas tikai uz stingrā eko un bio uzraudzībā iegūtām, vai arī pašu audzētas mazdārziņā. Lielražošanas bietes šobrīd ir atzītas par dārzeni ar ļoti augstu slāpekļa saturu, kas nobeidz jebkādas labās un vērtīgās īpašības.
3.septembris, 19:20 Atbildēt
Galvasdeķis
:))) Skvočs?
3.septembris, 14:02 Atbildēt
Skatīt visus 4 komentārus >

Māja Vairāk >

Kaut kas traks!