Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Māja

GARDĀS BRĪVDIENAS: Maltīte Āzijas gaumē

© Publicitātes foto

2.lapa

Nūdeles

Raksturīgi, ka mērces, dārzeņi tiek pasniegti kopā ar nūdelēm, kas atšķiras pēc sastāva. Populāras ir rīsu, «stikla» un ramen nūdeles. Rīsu nūdeles ir gatavotas no rīsiem un ūdens - diētiskas un veselīgas. Tās ir iecienītas kombinācijā ar vistas vai citu gaļu, garnelēm, dārzeņiem un olām. Caurspīdīgas «stikla» nūdeles izgatavo no mungo pupiņām. Abas iepriekšminētās nūdeles nesatur glutēnu, kas mūsdienās daudziem ir ļoti aktuāli. Ramen nūdeles ir no kviešu miltiem. Olu nūdeles ir piemērotākās receptēm, kurām tiek pievienots kokosriekstu piens. Ja ir runa par veselīgumu, tad būtiski, lai ražošanas procesā nūdeles nebūtu ceptas eļļā.

Lielākais palīgs - vokpanna

Āzijas virtuve izceļas ar garšu daudzveidību - no saldas līdz saldskābai vai asai. Piemēram, Taizemei ir raksturīga garšas harmonija un ēdiena gatavošana vokpannā. Tomēr, ja arī receptē ir norādīts, ka ēdiens jāgatavo vokpannā, tikpat labi var iztikt ar jebkuru dziļāku pannu. Protams, vokpannas priekšrocība ir un paliek tās forma, jo tādējādi var gan vairāk uzreiz sagatavot, saglabāt dārzeņu svaigo izskatu, gan iegūt autentiskāku, Āzijai raksturīgāku maltīti.

Senākās vokpannas darinātas no māla, bet mūsdienās galvenokārt pieejamas nerūsējošā tērauda, čuguna un citiem materiāliem ražotās. Te noderēs arī koka lāpstiņa, lai vērtīgo vokpannu nesaskrambātu. Gatavojot šos ēdienus, visbiežāk sākumā lielā karstumā tiek apcepta gaļa, jūras veltes vai dārzeņi, tad attiecīgi pievieno sagatavotās nūdeles vai arī tās pasniedz atsevišķi, mērces un garšvielas. Āzijā populāras ir arī dažādas zupas, kuru garša var būt gan maiga, gan asa.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā