Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Māja

Ieteikumi, kā mazināt plikpaurību

© depositphotos.com

Matu izkrišana var būt gan negaidīts pārsteigums, gan iepriekš paredzams process, bet jebkurā gadījumā tas visbiežāk saistās ar negatīvām emocijām. Īpaši liels ir sarūgtinājums, ja šis process sākas gados, kad plikpaurība vēl netiek uzskatīta par normu. Matu izkrišana var dot ievērojamu triecienu vīrieša pašapziņai. Ir dažādi veidi, kā ar šo problēmu cīnīties. Aptieku tīkla Apotheka sertificētā farmaceite Alīna Fleišmane sniedz ieteikumus, kā mazināt matu izkrišanu.

Matu izkrišanas cēloņi

Plikpaurība jeb alopēcija ir slimība, kas izraisa matu izkrišanu ķermeņa zonās, kurās tiem normāli būtu jāaug. Paaugstināts priekšlaicīgas matu izkrišanas risks mēdz būt gadījumos, kad ģimenē kādam no vecākiem ir izteikti plāni mati vai arī tendence uz matu izkrišanu. Pastāvot šādam faktoram, arī bērnam mati var sākt izkrist ātrāk nekā citiem vienaudžiem. Pastiprinātu matu izkrišanu var veicināt arī nepareizi lietoti matu kopšanas līdzekļi. Taču mēdz būt atsevišķi gadījumi, kad mati izkrīt konkrētās ķermeņa zonās, lielākoties šī problēma skar galvas apmatojumu vai apmatojumu bārdas rajonā. Ja mati sāk izkrist pēkšņi un atsevišķos nelielos laukumos, tad visdrīzāk tas notiek autoimūnas slimības dēļ. Matu izkrišanu var veicināt tādi faktori kā stress un dažādas ar novājinātu imunitāti saistītas problēmas. Lai arī mati pēc izkrišanas visbiežāk ataug pāris mēnešu laikā, vienmēr iespējams ņemt vērā vienkāršus, bet efektīvus padomus, kā izvairīties no plikpaurības.

Veselīga diēta un atteikšanās no kaitīgiem ieradumiem

Pareizam un sabalansētam uzturam ir liela loma teju visās ķermeņa norisēs, ieskaitot arī matu augšanas procesu. Lai izvairītos no plikpaurības, ļoti ieteicams uzturā lietot olbaltumvielām bagātus ēdienus, piemēram, pilngraudu produktus, kviešu graudus, lēcas, brokoļus. Nepieciešams arī silīcijs, jo tas organismā ir atbildīgs par elastīgu un spēcīgu audu veidošanu. Īpaši ieteicams ir ēst svaigus silīciju saturošus produktus, piemēram, sīpolus, pupiņas un dažādus sakņaugus, kā arī brūnos rīsus. Pret matu izkrišanu uzturā ieteicams lietot arī produktus, kuri satur cinku, piemēram, ķirbja sēklas, liellopu gaļu, kā arī pupas un riekstus. Noteikti ir jāatsakās no neveselīgiem ieradumiem, piemēram, smēķēšanas, jo tā nelabvēlīgi ietekmē asins cirkulāciju galvas ādā, kas savukārt pasliktina matu augšanu.

Vitamīni un dabas vielas

Vitamīni uztura bagātinātāju formā palīdz rūpēties gan par cilvēka labsajūtu kopumā, gan arī tieši par matu un galvas ādas veselību. B grupas vitamīnu kompleksam ir nozīmīga loma matu stiprināšanā, jo tas darbojas kā galvas ādas kondicionētājs, mazinot un palēninot matu izkrišanas procesu. B7 vitamīns jeb biotīns spēj pat atjaunot matus, stimulēt jaunu matu augšanu. Ne mazāk būtisks ir arī D vitamīns. British Journal of Dermatology pētījumā noskaidrots, ka tiem cilvēkiem, kuriem tiek diagnosticēta alopēcija, novēro ievērojami lielāku D vitamīna deficītu organismā. Farmaceite uzsver, ka D vitamīns palīdz matiem atjaunot augšanu. Vērtīga ir arī rozmarīna eļļa, kuru iemasē galvas ādā, lai veicinātu asins cirkulāciju un līdz ar to arī matu augšanu. Var izspiest sīpolu, ķiploku vai ingvera sulu, iemasēt to galvas ādā un atstāt uz nakti. Rezultātu iespējams sasniegt, atkārtojot šo procedūru vairākas reizes nedēļā.

Jautāt farmaceitam

Arī aptiekās ir pieejami līdzekļi, kas palīdz novērst plikpaurību, piemēram, šampūni, eļļas, serumi, kā arī dažādu zīmolu koncentrāti un kapsulas pret matu izkrišanu. Lai neapjuktu plašajā piedāvājumu klāstā, noteikti jākonsultējas ar aptiekas farmaceitu - pārrunājot individuālās vajadzības un savas veselības īpatnības, tad kopā būs iespējams izvēlēties visatbilstošākos līdzekļus.