Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Māja

Lieliski padomi, kā izvairīties no vīrusiem un ātrāk izveseļoties

© pixabay.com

2.lapa

Ja gadās saslimt

Uz pirmajiem saaukstēšanās simptomiem nevajag šaut ar lielgabalu, bet sākumā izvēlēties maigākas metodes. Ar domu - lai organisms, imunitāte dara savu darbiņu, lai pacīnās!

• Ja parādījušies saaukstēšanās priekšvēstneši, ģimenes ārste Gita Gaņģe saviem pacientiem iesaka tējas koka eļļu, kam piemīt spēcīga dezinficējoša iedarbība. To var pa mazam pilienam ar pirkstu paziest zem deguna vai iepilināt glāzē ūdens un paskalot kaklu un mutes dobumu. Spēcīgais ēteriskās eļļas aromāts dezinficē gļotādu un atver elpceļus. Ja par šo paņēmienu atceras pašā sākumā, vīrusi pamuks, slimībai nemaz nesākoties.

• Vēl, jūtot pirmos saaukstēšanās simptomus, vērts izkarsēt kājas siltā ūdenī, kam pievienots ingvera vai sinepju pulveris.

• Ja iesnas jau rit pilnā sparā, palīdzēs deguna skalošana ar sālsūdeni. To var pagatavot mājās: vienu tējkaroti sāls sajauc ar glāzi silta ūdens un skalo degunu, aizspiežot vienu nāsi ciet, bet caur vaļējo ievelkot šķidrumu degunā. Var izmantot jūras ūdeni, kas nopērkami aptiekās. Tas būs ērtāks variants, ja iesnas ir bērniem.

• Ja sāp kakls, tas vairākas reizes dienā jāpaskalo ar ūdeni, kuram piepilināta kliņģerīšu tinktūra.

• Ja iesnas un tūska, iekaisums kaklā ir stipri, uz nakti vari iedzert kādu no antihistamīna jeb pretalerģijas līdzekļiem. Šie preparāti efektīvi noņem tūsku gļotādās, nomierina.

• Ja deguns ir ciet un šķiet, ka nekas netīrās ārā, var lietot dabiskus preparātus, kas satur gaiļbiksītes ekstraktu - tiem piemīt gļotu šķidrinoša iedarbība. Ja ar tiem nav līdzēts, īsu brīdi vari palietot deguna pilienus, kas satur ksilometazolīnu. Obligāti lūko, lai to sastāvā būtu hialuronskābe vai pantenols, kuri pasargā gļotādas un nerada sausumu degunā.

• Ja jūti sausumu, diskomfortu kaklā, vari ņemt talkā dabiskas, mitrinošas eļļas, piemēram, smiltsērkšķu eļļu.

• Lieto C vitamīnu! Tas palīdzēs šūnām funkcionēt, nostiprinās asinsvadu sieniņas un ļaus imunitātei darboties ar pilnu jaudu. Profilaktiskā dienas deva pieaugušajam ir

60 līdz 80 miligrami, bet, ja saaukstēšanās vēstneši jau likuši sevi manīt, vismaz piecas dienas droši var lietot pa 1 gramam vienreiz dienā, vēlams rīta pusē.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā