Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Māja

Pētījums: kā pandēmija mainījusi cilvēku paradumus gatavoties Ziemassvētkiem

© F64

Beidzot gada mierīgākajiem svētkiem cilvēki arī gatavojas mierīgāk, secināts tirdzniecības centra "Domina Shopping" ikgadējā Ziemassvētku iepirkšanās paradumu pētījumā*. Tajā noskaidrots, kad, kādas un kur Latvijas iedzīvotāji šogad plāno iegādāties dāvanas un citus gadu mijai raksturīgos atribūtus, lai iepriecinātu savus mīļos un tuvākos, ģimenes un arī sevi.

Visa decembra laikā

Ja iepriekš daudzi Ziemassvētku pirkumus veica pēdējā brīdī, tad šogad situācija ir citādāka. Pētījuma datos redzams, ka vairums jeb 65% patērētāju nepieciešamās lietas svētkiem iecerējuši sarūpēt pakāpeniski jeb visa decembra laikā. Tas skaidrojams ar cilvēku centieniem pielāgoties pašreizējiem Covid-19 pandēmijas diktētajiem apstākļiem. Tomēr katrs piektais (22%) neizslēdz iespēju pirkumus veikta pēdējā brīdī pirms svētkiem - galvenokārt šāda uzvedība raksturīga jauniešiem vecumā līdz 30 gadiem (39%), augstu ienākumu saņēmējiem (32%) un vīriešiem (28%).

Gardumi un dāvanas, nevis kleitas

Taujāti, ko tieši šogad iedzīvotāji iecerējuši iegādāties, gatavojoties Ziemassvētku un Jaungada svinībām, izkristalizējies šāds populārāko pirkumu tops - pirmajā vietā ir cienasti un gardumi svētku galdam (67%), otrajā vietā - dāvanas bērniem un radiem (43%), bet trešajā vietā - dāvanas mīļotajam cilvēkam (38%). Visbeidzot katrs ceturtais (26%) plāno iegādāties jaunas dekorācijas mājai un eglītei, bet vidēji katrs piektais (19,5%) plāno apdāvināt draugus, kolēģus un arī sevi.

Ņemot vērā, ka joprojām ir ierobežota pulcēšanās un pasākumu rīkošana, aptaujas rezultāti rāda, ka ierastā pirmssvētku pošanās svētku ballēm šogad faktiski izpaliks. To apliecina zemā respondentu interese par svētku apģērbu iegādi - vien 6% plāno papildināt garderobi ar izejamajiem tērpiem.