Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Māja \ Dzīvo zaļi

Vīns var būt arī bezalkoholisks

© Scanpix/AP

Ne visi pagaidām ir dzirdējuši par bezalkoholiskajiem vīniem. Tie, kuri pretendē uz smalku vīnu pazinēju un baudītāju statusu, palaikam izsakās nicīgi – kas nu tas par vīnu bez alkohola!

Šim viedoklim oponē cilvēki, kuri dažādu iemeslu dēļ atteikušies no alkohola lietošanas. Arī viņi svētku reizē vai vienkārši tiekoties draugu vai radu pulciņā, tomēr vēlas ievērot seno tradīciju – pacelt un saskandināt glāzes, uzsaukt tostus, un vīns bez alkohola nodrošina šādu iespēju ikvienam.

Tendence izgudrot un ražot dažādus bezproduktus tiek uzskatīta par mūsdienu laikmeta iezīmi: piens bez taukiem, saldumi bez cukura, kafija bez kofeīna, alus bez alkohola... Bezalkoholiskais vīns tomēr nav jaunākais modes kliedziens, jo tas izgudrots jau vairāk nekā pirms gadsimta. 1908. gadā to patentējis ārsts Karls Jungs.

Bezalkoholiskos vīnus gatavo gan no sarkano, gan no balto vīnogu šķirnēm tāpat kā citus vīnus, tikai tehnoloģiskā procesa beigās spirts no tiem tiek izdalīts, iztvaicējot vai arī pakļaujot aukstuma ietekmei. Alkohola saturs šādā vīnā ir aptuveni 0,5%.

Pieprasījums pieaug

Neraugoties uz to, ka lietpratēju viedoklis par bezalkoholisko vīnu garšu ir pretrunīgs, pieprasījums pēc šādiem vīniem pieaug un cita pēc citas parādās slavenu vīna šķirņu bezalkoholiskās versijas. Tās izvēlas cilvēki, kuri nedrīkst lietot alkoholu dažādu veselības problēmu dēļ, topošās un barojošās māmiņas, tie, kuriem jāsēžas pie stūres vai jābūt gataviem steidzamam izsaukumam uz darbu.

Nogaršojis bezalkoholisko vīnu, arī viens otrs vīnu apskatnieks atzīst, ka tomēr spējot uztvert šo dzērienu kā vīnu, nevis kaut kādu mākslīgu surogātu vai neizdevušos sulu, kaut arī bezalkoholiskajiem vīniem var zust dažas smalkas garšas nianses, kas piemīt to alkoholiskajiem līdziniekiem. Savukārt tie, kuriem ārsts aizliedzis dzert alkoholu, ir priecīgi par iespēju kompānijā nejusties kā baltie zvirbuļi un kopā ar draugiem svētkos pacelt vīna glāzi. Mārketinga pētījumi rāda, ka visbiežāk šos vīnus izvēlas veselīga dzīvesveida piekritēji 25–45 gadu vecumā.

Labās īpašības nezūd

Bezalkoholiskajā vīnā saglabājas visas tās vērtības, kuru dēļ vīna lietošana tiek uzskatīta par veselīgu. Dažos avotos pat apgalvots, ka, dzerot bezalkoholisko sarkanvīnu, organisma aizsardzība pret brīvajiem radikāļiem esot vēl labāka, nekā lietojot tradicionālos sarkanvīnus, jo antioksidanti no bezalkoholiskā vīna spējot cirkulēt asinīs ilgāk nekā no parastā sarkanvīna. Bezalkoholiskajos vīnos ir vairāk nekā 100 minerālvielu, tostarp magnijs, kalcijs, kālijs, varš, dzelzs; arī vitamīni un organiskās skābes. Bezalkoholiskie vīni palīdz gremošanas traktam labāk tikt galā ar smagu barību, tie uzlabo ēstgribu, sekmē asinsspiediena normalizēšanos, kā arī kalpo sirds un asinsvadu slimību profilaksei.

Mazāk kaloriju

Salīdzinot ar tradicionālajiem vīniem, bezalkoholiskajās versijās, kas darītas no tām pašām vīnogu šķirnēm, ir aptuveni uz pusi mazāk kaloriju. Tā kā nav pieņemts uz dzērienu pudelēm norādīt enerģētisko vērtību, daudzi par to ir neziņā. Taču – jo lielāks alkohola procents un cukura saturs, jo kaloriju vairāk. Piemēram, 100 ml degvīna un džina ir ap 220 kkal, īru krēma liķierī – ap 350 kkal, šampanietī – ap 80 kkal, baltvīnā – ap 75 kkal, kamēr bezalkoholiskajā baltvīnā – mazāk par 20 kkal. Tā kā bezalkoholiskajiem vīniem raksturīgs zemāks cukura saturs, tos var atļauties arī cilvēki, kuriem jāierobežo cukura patēriņš.

Pie dažādiem ēdieniem

Bezalkoholiskos vīnus var pasniegt pie tiem pašiem ēdieniem, pie kuriem mēdz pasniegt to alkoholiskos līdziniekus. Pie cūkgaļas, liellopu un teļa gaļas ēdieniem labāk piestāvēs bezalkoholiskie sarkanvīni, bet pie zivīm, jūras veltēm un putnu gaļas – bezalkoholiskie baltvīni. Bet, kā zināms, šim vispārējam likumam ir pietiekami daudz izņēmumu, tāpēc vislabāk ir spriest pašam pēc savas garšas izjūtas. Tas pats attiecas uz vīnu pasniegšanas temperatūru. Ja trūkst jebkādas pieredzes šajos jautājumos, par pamatu var ņemt informāciju uz pudeles etiķetes. Bezalkoholiskos vīnus var izmantot arī dažādu ēdienu pagatavošanā.

***

Receptes, izmantojot bezalkoholiskos vīnus

Štolle

Sastāvdaļas: 350 g rozīņu, 100 g cukurotu citronu un apelsīnu miziņu, 100 g lobītu mandeļu, 40 ml ruma; ieraugam: 1 kg miltu, 150 ml piena, nedaudz sāls un 100 g presētā rauga; 100 g cukura, 15 g vaniļas cukura; 250 ml piena; divas olas, rīvēta citrona miziņa, nedaudz kardamona un muskatrieksta, 400 g sviesta, 200 g miltu.

Pagatavošana: Rozīnes, citrusaugļu miziņas un mandeles pārlej ar rumu un atstāj izmirkt. Tikmēr no norādītajiem produktiem pagatavo ieraugu un uzraudzē to siltā vietā. Sajauc cukuru ar vaniļas cukuru. Pusi no tā kopā ar pienu, sakultām olām un rīvētu citrona miziņu piemīca klāt mīklai, pievieno kardamonu un muskatriekstu, raudzē vēl pusstundu. Sviestu sakapā ar miltiem, pievieno mīklai, samīca, iejauc samiltotas rozīnes, sīki sagrieztas cukurotās citrusaugļu miziņas un mandeles. Pēc 15 minūtēm izveido divus klaipiņus, liek uz plāts un raudzē vēl 1 stundu, cep cepeškrāsnī aptuveni stundu 200 grādu temperatūrā. Tradicionālai štollei raksturīga īpaša forma: mīklu izveltnē uz dēļa biezā slānī un pārloka divās nevienādās daļās, īsāko atstājot augšpusē. Paredzamo locījuma vietu izveltnē mazliet plānāku. Īpaši lieli gardēži štollei vidū liek marcipānu. Atdzisušu to pārkaisa ar pūdercukuru vai pārklāj ar glazūru. Štolli var gatavot kādu laiku pirms svētkiem, jo tā labi uzglabājas un nobriestot kļūst garšīgāka. To iesaiņo caurspīdīgā celofānā. Var apsiet košu lentīti un dāvināt kādam svētkos. Bauda kopā ar karstvīnu, kas pagatavots no bezalkoholiskā vīna.

Bezalkoholiskais karstvīns

Sastāvdaļas: 500 ml Torres Natureo Syrah bezalkoholiskā sarkanvīna, 80 g rozīņu, 100 g lielkristālu cukura, 10 krustnagliņu, viena kanēļa miziņa, viens šķēlītēs sagriezts apelsīns, puse ābola (šķēlītēs), trīs anīsa zvaigznītes.

Pagatavošana: Vīnu lej katliņā, pievieno pārējos komponentus, uzsilda, ļauj nostāties 5 minūtes. Izkāš un pasniedz. Karstvīnu var pagatavot iepriekš un ieliet termosā, tikai garšvielas noteikti jāizņem, jo tās ar laiku padara dzērienu nebaudāmi rūgtu.

Vistas gaļa vīnā

Sastāvdaļas: Viena vesela vista (sagriezta uz pusēm) vai četras nesagrieztas vistu krūtiņas; nedaudz augu eļļas, 300 g mazu sīpoliņu, 100 g dūmota cūkas šķiņķa, divi nelieli rāceņi, 10–12 vidēji lieli šampinjoni (vai citas sēnes), 500 g nelielu kartupeļu ar mizu, mazliet kaltēta timiāna, sāls, malti melnie pipari, viena lauru lapa, 300 ml vistas buljona, 300 ml Torres Natureo Syrah bezalkoholiskā sarkanvīna, nedaudz pētersīļu zaļumu.

Pagatavošana: Vistu apcep pannā sakarsētā eļļā no abām pusēm, izņem. Pannā liek nomizotus sīpoliņus un kubiņos sagrieztu šķiņķi, nomizotus un gabaliņos sagrieztus rāceņus, veselas sēnes un kartupeļus, pievieno timiānu, maisot cep trīs minūtes. Pieliek sāli, piparus un lauru lapu, pielej buljonu un vīnu. Liek iekšā vistu, uzliek traukam vāciņu, uzvāra. Pēc tam vistu pārliek cepeškrāsnī, kas iesildīta līdz 180 grādiem, cep aptuveni 40 minūtes. Izņem, atdala kaulus un ādu, bet gaļu atstāj pēc iespējas lielākos gabalos. Tos liek atpakaļ pannā pie dārzeņiem, uzvāra, tad uzliek pannai vāku un vāra uz lēnas uguns 10 minūtes. Uzkaisa kapātus pētersīļu zaļumus.

Dorada ar ingveru un fenheli

Sastāvdaļas: Viena vidēji liela dorada, 20 g svaiga ingvera, 100 g fenheļa, viena ķiploka daiviņa, viena ēdamkarote miltu, viena ēdamkarote olīvu eļļas, sāls, malti melnie pipari, 200 ml Torres Natureo bezalkoholiskā baltvīna.

Pagatavošana: Zivi notīra, izņem žaunas, nomazgā, nosusina. Ingveru nomizo, sagriež plānās ripiņās, fenheli plāni sagriež. Ietauko cepamo trauku ar olīvu eļļu, tajā liek fenheli un ķiploka daiviņu, uzkaisa sāli un piparus, uzlej vīnu. Traukam uzliek vāku vai arī pārklāj to ar alumīnija foliju, cep cepeškrāsnī 200 grādu temperatūrā 10 minūtes. Tad liek iekšā zivi, kas apviļāta miltos, pārliek to ar ingvera ripiņām, uzkaisa sāli un piparus, cep vēl aptuveni pusstundu. Pasniedz ar dārzeņiem un mērci pēc izvēles.

Veģetārā miežu un sēņu zupa

Sastāvdaļas: Viena glāze Torres Natureo Syrah bezalkoholiskā sarkanvīna, pusglāze miežu grūbu, viena ēdamkarote sēņu pulvera, sauja saulē kaltētu tomātu, viens litrs ūdens, viens sīpols, viena ķiploka daiviņa, 600 g šampinjonu, nedaudz kaltēta bazilika, 300 ml konservētu sasmalcinātu tomātu savā sulā.

Pagatavošana: Vīnu uzvāra, pievieno sēņu pulveri un kaltētos tomātus, ļauj uzbriest 40 minūtes. Tikmēr izvāra miežu grūbas viegli sālītā ūdenī. Vīnu izkāš caur sietiņu, tajā izmērcētos biezumus sasmalcina. Lielā dziļā pannā uzkarsē eļļu, apcep tajā sagrieztu sīpolu, pievieno kapātu ķiploka daiviņu, plāni sagrieztas sēnes, baziliku un sāli, turpina karsēt, līdz sēnes sāk izdalīt šķidrumu. Pievieno konservētos tomātus, kaltētos tomātus un vīnu un vāra uz lēnas uguns 15 minūtes, pēc tam pievieno grūbas kopā ar ūdeni, kurā tās vārītas, un atstāj uz lēnas uguns vēl 15 minūtes.

Ja vēlas, pasniedzot pievieno karoti krējuma vai bezpiedevu jogurta, var uzkaisīt zaļumus.

Promo raksts tapis sadarbībā ar Dunker