Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Māja \ Sarunas

Septiņgadīgie motobraucēji cer kļūt par čempioniem

© personīgā arhīva

Septiņgadīgie dvīņi Daniels un Bruno Lielbārži no Madonas novada Liezēres jau kopš agras bērnības draudzējas ar motokrosu, un pašlaik viņu lielākais sapnis – piedalīties 2014. gada Holandes čempionātā un speciālā bērnu blakusvāģu kausa izcīņā, kas notiks Beļģijā pasaules čempionāta blakusvāģiem laikā.

Tāpēc centīgie motosportisti šomēnes piedalās akcijā labiedarbi.lv, lai viņi iegūtu atbalstu – iespēju sevi pierādīt šajos mačos, popularizētu Latvijas vārdu un šeit aizsāktās spēcīgās motosporta tradīcijas pasaulē.

Septiņos gados – 4. sezona

Daniela un Bruno tētis Kaspars stāsta, ka pats kā amatieris savulaik mazliet nodarbojies ar motosportu, piedalījies sacensībās, tāpēc vēlējies, lai dēliem būtu līdzīgas vēlmes. Protams, puikām pašiem interese un aizrautība bija liela, nekas netika uzspiests ar varu.

Ikdienā viņi mācās Madonas vidusskolā 1. klasē, bet pārējais laiks pieder galvenokārt motokrosam. Treniņus vada (arī par tehnisko nodrošinājumu rūpējas) puišu tētis un dažreiz pasaules čempions ekipāžu motokrosā Kaspars Stupelis. «Trenējamies pārsvarā Raunā, Vecpiebalgā. Vasarā treniņi ir Lizuma mototrasē kaimiņos – Gulbenes novadā, un dodamies arī uz Balviem. Sezonas laikā treniņi ar motociklu notiek apmēram 3 līdz 4 reizes nedēļā, tāpēc mācības jāsavieno ar sportu. Kad puikas bija mazāki un apmeklēja pirmsskolas izglītības iestādi, bija vieglāk saplānot nodarbības.» Šķiet neticami, bet šī motosportistiem ir ceturtā sezona, jo brāļi kopš trīs gadu vecuma piedalās motokrosā. Latvijas Alternatīvajā motosporta asociācijā kvadraciklu klasē sākotnēji trenējās pie Aināra Vilciņa, bet pirms diviem gadiem sāka trenēties Latvijas Motosporta federācijā un pagājušogad sāka braukt ar blakusvāģi.

Ar neizsīkstošu enerģiju

Kaspars Lielbārdis stāsta, ka čempionāts Holandē paredzēts 12. un 13. aprīlī. «Puikas jau marta beigās tur piedalīsies sacensībās blakusvāģu klasē. Ārpus Latvijas robežām tie viņiem būs pirmie mači.» Holandē bērnu blakusvāģu klase ir attīstīta. Latvijas mazos sportistus Holandē gaida organizācija KIDS AND SIDECARS, kas rūpējas par bērnu blakusvāģu kustības attīstību visā Eiropā. Tādēļ ikviena ziedotā balss palīdzēs mazajiem censoņiem piepildīt sapni un gūt panākumus.

Puišu tētis bilst, ka motokross nav nekāds lētais sporta veids, bet, ja tas aizrauj, tad var izdarīt daudz. «Dēlu dēļ ir jācīnās,» apņēmīgi saka viņš. No viena gada vecuma jau brauca ar beta bagiju. «Viņi agri sāka braukt arī ar divriteņiem. Mierā dēli neprot sēdēt. Tiklīdz ir kāda brīva diena, jādomā, kur viņi lai izliek savu enerģiju.» Tētis lepojas, ka ar mācībām skolā veicas labi. «Apzinos, ka viņi augs lielāki un būs grūtāk savienot mācības ar sportu. Svarīgi, lai skolas vadība un klases audzinātāja ir pretimnākoši.»

Vienīgie braucēji Latvijā

Lielbārži Latvijā ir vienīgie blakusvāģu klases pārstāvji bērnu grupā, jo pie mums šis sporta veids ir maz attīstīts. Šobrīd dvīņubrāļi sasnieguši labus rezultātus, tāpēc nav šaubu, ka viņi kādreiz kļūs par pasaules čempioniem. «Šajā sezonā paredzēts piedalīties arī Latvijas čempionāta četros posmos. Ņemot vērā finansiālo situāciju, iespējams, startēsim vēl kādās sacensībās Holandē,» prāto K. Lielbārdis. Līdz šim puikas tikuši cauri ar nelieliem kritieniem un zilumiem. «Mazliet paraud, bet nākamajā dienā jau ir gatavi atkal sēsties uz motocikla un braukt,» atklāj tētis.

Pēc rakstura dvīņi esot dažādi. Daniels vienkāršāk uztver daudzas lietas dzīvē, savukārt Bruno ir nopietnāks, būdams mazliet vecāks par brāli. «Viņus interesē arī futbols, to spēlē trīs reizes nedēļā Madonas sporta skolā. Ziemā nodarbojas ar distanču slēpošanu, kopš rudens apmeklē nodarbības dziļo muskuļu vingrošanā. Ja saplāno, tad visu var apvienot.»

Lielbāržu ģimenē nolemts, ka mamma Kristīne ikdienā nestrādās, bet to pakārtos dēlu vajadzībām. «Gandarījums par dēlu sasniegumiem liek aizmirst ikdienišķās rūpes,» neslēpj viens no vecākiem. «Tie bērni, kas nodarbojas ar sportu, izveidojas ar spēcīgu raksturu un citādāku skatījumu uz dzīvi,» ir pārliecināts dvīņu tētis.

Der zināt

Balsot par brāļiem Danielu un Bruno Lielbāržiem akcijā labiedarbi.lv iespējams trīs veidos:

• http://labiedarbi.inbox.lv/project?id=740;

• http://www.draugiem.lv/special/labiedarbi/?project=740;

• http://www.labiedarbi.lv/lv/projekts/aizvedisim-bralus-lielbarzus-uz-bernu-blakusvagu-sacensibam-holande