Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Māja \ Sarunas

Pa­sau­li iz­glābs skais­tums ģi­me­nē

© F64

«Kādreiz mums bija svarīgi pievērst uzmanību ar apģērbu, jo mums, māksliniekiem, tā bija sava veida pašizpausme, bet tagad, mainoties dzīves vērtībām, mainījušās arī prioritātes – vairs nav aktuāli ārēji pievērst sev uzmanību,» apgalvo aktrise un triju bērnu māmiņa Santa Didžus.

Leļļu teātra aktrise un raidījuma Māmiņu klubs vadītāja teic, ka viņas stils ir mainījies līdz ar bērnu piedzimšanu. Kāpēc, lai to raksturotu, viņa uz foto sesiju Mājai paņēmusi līdzi dēla futbola krekliņu un koklētāju ansambļa CD? Tāpēc, ka ar futbolu un kokles spēli attiecīgi aizrāvušies viņas vecākie bērni – dēls Dāvis un meita Emīlija. «Tāpēc, ka tas ir mūsu stils – izaudzināt bērnus par labiem un sakarīgiem cilvēkiem,» Santa paskaidro.

«Mēs esam pieraduši sašaurināt terminu «stils», attiecinot to tikai uz apģērbu. Taču stils, manuprāt, ir arī dzīvesveids. Tas ir līdzīgi kā teiciens, ka skaistums izglābs pasauli, ar ko daudzi iedomājas vienu trauslu sievieti izmēros 90–60–90. Kā tad viņa izglābs to pasauli?! Ir jāskatās plašāk! Ne tikai izskats, bet arī skaisti darbi, skaistums attiecībās, skaistums ģimenēs, viss, kam varam pielikt vārdu «skaists», izglābs šo pasauli,» aktrise ir pārliecināta.

Aktrise stāsta, ka viņas ikdienas stilu veido konkrētajā dienā darāmie darbi un plānotie notikumi. «Ikdienā necentrējos uz to, kas man mugurā, jo pēdējo deviņu gadu laikā, kopš man ir bērni, mans ģērbšanās stils tiek pieskaņots tam, lai es varētu, piemēram, ērti pietupties un aizsiet bērnam kurpes vai aizrāpot viņam pakaļ, ja viņš ir kaut kur aizrāpojis, vai arī – lai neuzrautu zeķubikses, ja zinu, ka man būs jāsaloka rati, un tamlīdzīgi, » uzsver triju bērnu mamma.

«To nekad nav iespējams paredzēt, ko Santa uzvilks mugurā. Domāju, ka viņa pati to nekad iepriekš nezina,» smaida aktrises dzīvesbiedrs, bāru Paldies Dievam, piektdiena ir klāt un Cuba cafe līdzīpašnieks Arnis Bikšus. Arī viņš allaž ir spilgts un pamanāms. «Tā laikam ir, ka manā garderobē nav nekā ne melna, ne balta. Nu labi, ir viens balts krekls un viens melns,» viņš precizē. Balto uzvilcis uz foto sesiju Mājai, bet melno pazīstamais uzņēmējs ģērbj tikai metālistu koncertos.

«Es nevarētu teikt, ka šobrīd manā garderobē dominē ļoti spilgtas krāsas,» Santa turpina, sakot, ka ikdienā viņi viens otra ģērbšanās stilu galīgi neietekmē. Savādāk ir, ja jāiziet abiem kopā, kad skaidri paredzams, ka viņus fotografēs. «Ko presē pēc tam sarakstīs, jau tāpat ir skaidrs, tāpēc tādos gadījums jautājums ir, kā mēs gribam, lai mūs nofotografē, vai arī – saģērbjamies, kā gribam, un domājat, ko gribat!»

Aktrise stāsta: ir cilvēki, kuru viedoklis viņai ir svarīgs, taču, ko par viņu domā sveši cilvēki, Santai vairs nav svarīgi. Jo viņa ir sapratusi: katram cilvēkam ir viedoklis un katrs ir tiesīgs savu viedokli paust. «Gribas jau, lai visi par tevi domā labu, bet to nekādi nevar panākt. Tā nenotiek,» Arnis piebilst, sakot, ka viņi tik un tā cenšas visiem darīt tikai labu. «Tas ir svarīgi – darīt labu,» uzsver aktrise. «Jo labais vairo labo, bet sliktais – slikto. Vecais stāsts par to, ja tev iesit pa vienu vaigu, jāpagriež otrs. Kāpēc? Tāpēc, ka tas ļauj cilvēkam izlādēties. Pat, ja man šī pieredze ir negatīva, bet otrs iegūst pozitīvas emocijas – lūdzu!»

Santa saka: vislabākā šābrīža aktualitāte ir tā, ka tuvojas vasaras atvaļinājums, jo šī sezona gan teātrī, gan dzīvē viņai bijusi ļoti intensīva. Paralēli darbam Māmiņu klubā un Leļļu teātrī aktrise paspējusi samēģināt arī rakstnieka Hovarda sievas Kerolas lomu Vudija Allena provokatīvajā bez tabu komēdijā Sekss un grēkpilsēta, kas no viņas prasa pavisam citu spēles stilu. Tuvākās izrādes 4. maijā Nacionālajā teātrī un 11. maijā Līvānu kultūras centrā. Arī Arnim šobrīd darba pilnas rokas – abi krogi jāsagatavo vasaras sezonai. Taču arī viņš gaida atvaļinājumu, jo divatā ar sievu grib aizbraukt uz Amsterdamu. «Īstenībā vienalga, kurā virzienā braukt, ka tikai kādu brīdi nedzirdēt bērnu kņadu un blakus būtu kāds H&M veikals, kur bērniem un sievai visu ko sapirkt...» viņš pasmaida, atzīstot, ka pašam arī gribas ko jaunu, taču neko īsti nevajag. «Ja tā kritiski ieskatos skapī, saprotu, ka vēl piecus gadus varu valkāt to, kas sapirkts vecajos laikos...» 

PAR LABIEM CILVĒKIEM

Dēls Dāvis (7) jau divus gadus trenējas futbolā. «Tie ir regulāri treniņi, un tās ir cerības, ka dēls kādreiz būs labi pelnošs futbolists...» smaidot saka Santa Didžus, un Dāvis papildina: «Kā Lionels Mesi...»

Meita Emīlija (9) jau trešo gadu spēlē kokli. «Kā jebkuram bērnam, kurš mācījies mūzikas skolā, viņai šobrīd ir nepatika pret šo instrumentu. Taču es ļoti lepojos, ka viņa spēlē kokli, jo tas ir mūsu nacionālais instruments, jo tās ir mūsu tautas tradīcijas...»

Santa Didžus uzsver: kopš ģimenē ir bērni, stils ir mainījies. «Mūsu stils ir izaudzināt bērnus par labiem un sakarīgiem cilvēkiem...»

Santas un Arņa ģimenes ikdienas rituāls nav vis skatīties ik vakara Panorāmu, bet multenīti par Simpsoniem. «Jo mēs paši esam kā Simpsonu ģimenīte...» Arnis piebilst

«Tā sagadījies, ka mūzikas stili, kas apvienoti šajā rokoperā "Lāčplēsis", patīk gan man, gan Arnim, gan bērniem,» saka Santa Didžus, uzsverot: ja katrs latvietis būtu Lāčplēsis, tad katram būtu arī sava Laimdota...

SMAGĀ METĀLA grupas Sepultura logo – šis tetovējums Arnim ir pavisam svaigs, tikai pāris mēnešus.BURKĀNS savulaik bija Arņa iesauka

Arņa pulkstenis no Alain Silberstein ir dārgs un ekskluzīvs. Izejamais, – viņš smej.

***

Mārtiņš PŪPOLS, modes dizainers:

– No šā pārīša vienmēr plūst pozitīvas ģimenes enerģija. Liekas, ka viņi ir atraduši savas īstās krāsas un savu personīgo stilu, kas spēj atsvaidzināt pat viņu savstarpējās attiecības. Īpaši komplimenti Arnim, kurš atšķirībā no lielas daļas konservatīvu Latvijas vīriešu savā ģērbšanās stilā uzdrīkstas būt oriģināls. Savukārt Santa kā radošs cilvēks prot pārsteigt ar izvēlēto apģērbu, nezaudējot savu sievišķību un harismu.