Trešdiena, 8.maijs

redeem Staņislava, Staņislavs, Stefānija

arrow_right_alt Pasaulē

Pirkumus internetā apstiprinās pašbilde

Aviobiļešu iegāde tiešsaistē ir ērta un ātra. Nākotnē, iespējams, maksājumu varēs vai pat vajadzēs apstiprināt ar selfiju © F64

Starptautiskā elektronisko maksājumu sistēma MasterCard patlaban izstrādā programmu, kas ļaus ar maksājumu karti izdarītus pirkumus internetā apstiprināt ar selfiju. Latvijas komercbankas atzīst, ka teorētiski pašbilde var kalpot par drošības kodu, tomēr pašas šobrīd tādu risinājumu internetbankas lietošanai neizstrādā.

MasterCard pilotprogrammu, kas apstiprinās maksājumu ar selfija palīdzību, cer uzsākt jau šā gada rudenī, sākumā to ļaujot izmēģināt 500 drosminiekiem, ziņo BBC. Ja maksājumu process noritēs veiksmīgi un lietotājiem tas šķitīs ērts, MasterCard turpinās šo ideju pieslīpēt, un, iespējams, jau nākamgad viedtelefonu īpašnieki, veicot maksājumus ar MasterCard, speciālā aplikācijā varēs apstiprināt savu maksājumu ar selfiju.

MasterCard Latvijā ir populārākās maksājumu kartes – tās veido divas trešdaļas no visām izsniegtajām kartēm, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas apkopotā maksājumu karšu statistika 2014. gada beigās. Latvijas bankas kopumā 2014. gada beigās bija izsniegušas 2,3 miljonus maksājumu karšu, no tām 1,5 miljoni jeb 66% bija MasterCard kartes. Patlaban MasterCard maksājumu apstiprināšanai internetā izmanto SecureCode, tas ir, paroles ievadīšanu. Arī Latvijas komercbanku internetbankas kā drošības līdzekli šobrīd lielākoties izmanto tradicionālas metodes, piemēram, paroles, kodu kalkulatorus, kodu kartes.

Bankas Citadele Produktu attīstības daļas vadītājs Andris Lazdiņš Neatkarīgajai stāsta, ka kopš maija Citadele internetbankas lietošanai un maksājumu veikšanai internetā var autorizēties ne tikai ar standarta metodēm – kodu karti vai kodu kalkulatoru, bet arī ar Latvijā un visā Baltijā vēl nebijušu internetbankas autorizācijas ierīci MobileScan. Jaunā autorizācijas ierīce ir integrēta Citadeles mobilajā aplikācijā un ir pieejama visiem, kam ir viedtālrunis vai planšetdators ar Android vai Apple iOS operētājsistēmu. «Tas ir drošs un ērts veids bankas attālināto pakalpojumu izmantošanai bez kodu kartes vai kodu kalkulatora. MobileScan ir aizsargāts ar klienta izveidoto PIN kodu, kas nodrošina papildu drošību gadījumos, ja mobilā ierīce tiks pazaudēta vai nozagta. Paralēli jaunajām MobileScan iespējām bankas Citadele klienti piekļuvei internetbankai joprojām var izmantot ierasto kodu karti vai Digipass kodu kalkulatoru,» sacīja A. Lazdiņš.

Savukārt Swedbank internetbankā kā autentifikācijas līdzekļi tiek izmantoti parole un kodu karte, kā arī kodu kalkulatori. «Tā kā Latvija ir maza, nepiedāvājam ļoti šaurus nišas produktus, jo tad tie būtu lietotājam padārgi, piemēram, tāpēc vēl neizmantojam Touch ID iespējas,» skaidroja Swedbank Digitālo pakalpojumu daļas vadītāja Diāna Dubova, tomēr nenoliedzot moderno tehnoloģiju ienākšanu arī bankas maksājumos. «Par selfiju izmantošanu internetbankas lietošanā šobrīd ir pāragri runāt, taču, ja risinājums sevi pierāda kā drošs un izmantošanā ērts, mēs vienmēr skatāmies jaunāko digitālo risinājumu virzienā,» uzsvēra D. Dubova.

Viedokļi

Diāna Dubova, Swedbank Digitālo pakalpojumu daļas vadītāja:

– Patlaban sejas skanēšana maksājumu apstiprināšanai pasaulē ir vēl testēšanas stadijā, bet teorētiski tas var kalpot par drošības līdzekli. Touch ID jeb pirkstu nospiedumu atpazīšana jau pasaulē sāk īstenoties, bet vēl pirms desmit gadiem tā šķistu zinātniskā fantastika.

Andris Lazdiņš, Citadeles Produktu attīstības daļas vadītājs:

– Selfiju izmantošana, lai identificētu cilvēku, kā risinājums teorētiski ir iespējama, bet tādā gadījumā būtu jāievieš sejas atpazīšanas programmatūra un, protams, jāuzkrāj klientu seju datubāze. Katrā ziņā, nonākot pie šāda varianta izskatīšanas un reālas ieviešanas, būtu jāizpēta, kādas programmatūras tiek piedāvātas un cik liela ir kļūdas iespēja. Iepriekš ir arī dzirdēts par balss atpazīšanas iespējām cilvēka identificēšanai, bet diemžēl nav vairāk dzirdēts par to lietošanu un ieviešanu praksē. Drīzāk populārāka un ērtāka varētu kļūt pirkstu nospiedumu atpazīšana, kas, piemēram, ir novērtēta Iphone 6 lietotāju vidū.