Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Īru nacionālisti pieprasīs Ziemeļīrijai īpašu statusu ES

© Scanpix

Ziemeļīrijas lielākā īru nacionālistu partija "Sinn Fein" otrdien paziņojusi, ka savā pirmsvēlēšanu kampaņā iestāsies pret "Breksitu" un centīsies panākt Ziemeļīrijai īpašu statusu Eiropas Savienībā (ES).

""Sinn Fein" iebilst pret "Breksitu", jo tā būtu katastrofa Īrijas tautai, mūsu ekonomikai un mūsu sabiedriskajiem pakalpojumiem," paziņoja "Sinn Fein" līdere Mišela O'Nīla.

Viņa uzsvēra, ka Ziemeļīrijas vēlētāji pagājušā gada jūnijā Lielbritānijā notikušajā referendumā pārliecinoši nobalsojuši par palikšanu ES.

"Kopš tā laika [Lielbritānijas premjerministre] Terēza Meja mūs atklāti ignorējusi," sacīja O'Nīla.

Ziemeļīrijā 56% vēlētāju referendumā nobalsoja par palikšanu ES, bet Lielbritānijā kopumā vairākums vēlētāju nobalsoja par izstāšanos no bloka.

Meja otrdien paziņoja par plānu 8.jūnijā rīkot parlamenta pirmstermiņa vēlēšanas, valstij gatavojoties sākt sarunas par izstāšanos ES.

"Mums ir vajadzīgas vispārējās vēlēšanas, un tās mums vajag tagad. Šobrīd mums ir vienreizēja iespēja to izdarīt (..) pirms sākas detalizētas sarunas," paziņoja Meja.

Viņa norādīja, ka šobrīd valsts apvienojas, taču ne parlaments. Premjere apsūdzēja opozīciju "politiskās spēlēs", kas traucē valstij "Breksita" sarunās.

Kārtējām vēlēšanām Lielbritānijā bija jānotiek 2020.gadā.