Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Igaunijā valdība spriež, vai robotiem būtu jāpiešķirt cilvēktiesības

© Ilustratīvs attēls

Kā informē Bloomberg, Igaunijas ekonomikas ministrija strādā pie likumprojekta, kas juridiskās domstarpībās definētu mākslīgā intelekta statusu.

Vienā no ierosinātajām izmaiņām likumdošanā, tiek aicināts ieviest terminu ''robot-aģents'', kas nozīmēt, ka robots atrodas kaut kur pa vidu starp likumīgas personas un kāda cilvēka īpašuma statusu.

Lai tiešām roboti kaimiņvalstī gūtu cilvēktiesības, vispirms gan likumprojekta ierosinātājiem jāgūst pietiekošs politiskais atbalsts.

Par spīti tehnoloģiju straujajai attīstībai visā pasaulē, vieni no vadošajiem šajā jomā bijuši tieši igauņi, sākot ar ''Skype'' radīšanu un šodien jau ieviešot bezpapīra valdību, vēlēšanas internetā, digitālu pieeju Igaunijas infrastruktūrai ārzemniekiem, sauktu par e-rezidenci. Par spīti tam visam, valdība joprojām vēlas digitālo tehnoloģiju jomu attīstīt vēl tālāk.

Apstiprinājuma gadījumā, jaunais likumprojekts stāšoties spēkā pāris gadu laikā.

Likumprojektam gan ir arī sagaidāma pretestība, kas izpaudīšoties ''mītu'' un ''stereotipu'' izskatā, t.i., cilvēki joprojām baidās no filmās tik daudz ekranizētajām ''roboetu apokalipsēm''...