Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Pasaulē

Finanšu pasaules gals atkal atlikts

© Ekrānšāviņš no avīzes

Labāk ticēt nekā neticēt, ka Ņujorkas Fondu biržas indeksa Dow Jones pieaugums pagājušajā piektdienā par 330 punktiem anulē zaudējumus divreiz pa 1000 punktiem pagājušās nedēļas pirmdienas un ceturtdienas tirdzniecības sesijās.

Fondu biržu indeksi Rīgā, Baltijā un visā pasaulē pagājušajā nedēļā mainījās tieši tā, kā dienu iepriekš bija mainījies Dow Jones. Ar vienu un to pašu datumu apzīmētā sesija Ņujorkā sākas ap to pašu laiku, kad sesija Rīgā beidzas. Tās dienas tirgus signāli no Amerikas līdz Latvijai atnākt vairs nepaspēj, toties nākamajā dienā tie tiek ievēroti pilnā mērā. Rezultātā biržu indeksi Baltijā piektdien gūlās pēc parauga, kādu amerikāņi bija rādījuši ceturtdien, lai gan Amerikā indeksi piektdien jau cēlās.

Piektdienas sesija Amerikā deva skaitliski noformētu pamatu solījumiem, ka Dow Jones un visu pārējo indeksu kritumam nebūšot nekādu ļaunu seku ne reālajā ekonomikā, ne cilvēku sadzīvē. Amerikā notiekot tikai naudas pārkrāmēšana no akciju tirgus uz ASV valdības parādzīmēm. To nokārtojusi ASV Federālo Rezervju sistēma (eiropiešu terminoloģijā centrālā banka), tikai ieminoties par refinansēšanas likmju paaugstināšanu, kas padara neizdevīgu aizlienētas naudas ieguldīšanu spekulācijās ar vērtspapīriem. Tādējādi ASV valdība tikšot pie naudas un garantēšot stabilitāti ja ne visā pasaulē, tad pašā Amerikā un Latvijā jau nu noteikti.