Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Vjetnamas policija aizturējusi Latvijas kompānijas "Sun Finance Group" pārstāvi Aigaru Plivču

© Pixabay.com

Vjetnamas policija nedēļas nogalē aizturējusi Latvijas kompānijas "Sun Finance Group" pārstāvi Aigaru Plivču par naudas aizdošanu uz milzīgiem procentiem, vēsta interneta laikraksts "Saigon News".

Aizturētais Latvijas pilsonis policijā atzinās, ka strādā uzņēmumā "Sun Finance Group" un nodarbojas ar kreditēšanu, parādu piedziņu, izmaksu vadību un cilvēkresursu vadību.

Vjetnamas varasiestādes 26.maijā veica pārbaudi un secināja, ka uzņēmumi "Digital Credit Company", "Fincap VN Company" un "Sofi Solutions Company" darbojas kā lombardi un finanšu konsultāciju pakalpojumu sniedzēji un ar tīmekļa vietņu "tamo.vn" un "findo.vn" starpniecību izsniedz aizdevumus uz ārkārtīgi augstām procentu likmēm. Tie piedāvājuši aizdevumus ar zemāko likmi 401,5% gadā un augstāko 1379,7% gadā.

Minētās tīmekļa vietnes izveidoja "Sun Finance Group", kura galvenais birojs atrodas Latvijā un kas nodarbojas ar aizdevumu izsniegšanu Vjetnamā, ziņoja "Saigon News".

Vjetnamas policija veica izmeklēšanu pret trim minētajiem uzņēmumiem un deviņiem apsūdzētajiem par "aizdevumu izsniegšanu ar augstu procentu likmi civiltiesiskos darījumos". Izmeklēšanas laikā policija atklāja, ka Plivčs ir "Digital Credit Company", "Fincap VN Company" un "Sofi Solutions Company" tīmekļa vietņu operators.

Ārlietu ministrijas (ĀM) preses sekretāre Diāna Eglīte aģentūrai LETA pavēstīja, ka ĀM Konsulārais departaments ir informēts par Latvijas pilsoņa aizturēšanu Vjetnamā un ir pārliecinājies, ka aizturētajam ir advokāts, kurš sniedz viņam nepieciešamo atbalstu. Konsulārās amatpersonas uztur saziņu ar pilsoņa ģimeni un darba devēju Latvijā.

Viņa atzīmēja, ka ārlietu dienests var ar aizturētās personas piekrišanu un Valsts policijas iesaisti par aizturēšanas faktu informēt tuviniekus, kā arī sazināties ar Latvijas valsts piederīgajiem ieslodzījuma vietās viņu tiesību un likumīgo interešu nodrošināšanai.

Savukārt ārlietu dienests nevar iejaukties tiesu, policijas un tiesību aizsardzības iestāžu darbībā, ja Latvijas valstspiederīgais ārvalstī ir izdarījis likumpārkāpumu. Tāpat ārlietu dienests nevar panākt labākus ieslodzījuma apstākļus cietumā nekā vietējiem iedzīvotājiem un sniegt juridiskas konsultācijas.

Latvijā dibinātā uzņēmuma "Sun Finance" tīrā peļņa pirmajā ceturksnī bija 18,4 miljoni eiro, kas ir par 84% lielāka nekā 2022.gada pirmajā ceturksnī, teikts sevi par finanšu tehnoloģiju kompāniju dēvējošās "Sun Finance" paziņojumā biržai "Nasdaq Riga".

"Sun Finance" ir uzņēmums, kas nodrošina tiešsaistes patērētāju finansēšanas pakalpojumus. Uzņēmums darbojas septiņās valstīs, savukārt tā centrālais birojs atrodas Rīgā. Biržas alternatīvajā tirgū "First North" šobrīd ir iekļautas divas AS "Sun Finance Group" saistītā uzņēmuma "Sun Finance Treasury Limited" obligāciju emisijas par kopējo summu 70 miljoni eiro.

"Sun Finance" izveidoja Toms Jurjevs un Emīls Latkovskis. "Sun Finance Group" patiesais labuma guvējs, pēc "Firmas.lv" datiem, ir Aigars Kesenfelds.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka 1985.gadā dzimušais Plivčs ir 2% kapitāldaļu īpašnieks "Sun Finance Asia" meitasuzņēmumos "Fintech Partners Asia" un "Star Capital Baltics", kā arī SIA "AP Investments" īpašnieks. Kā Plivča pastāvīgās dzīves vietas valsts "Firmas.lv" norādīta Vjetnama.