Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

BBC atklāj globālu tīklu, kas spīdzina pērtiķus

© Pixabay.com

Aptuveni gadu BBC World Service izmeklēja globāla sadistu tīkla darbību, kas spīdzina pērtiķus. Tīkls stiepās no Indonēzijas līdz pat ASV, raksta bbc.com.

Žurnālisti atklāja, ka simtiem cilvēku ASV, Apvienotajā Karalistē un citās valstīs maksā indonēziešiem, lai tiktu uzņemti video, kuros spīdzina un nogalina pērtiķu mazuļus.

Sākumā šis tīkls darbojās vietnē YouTube, bet vēlāk tika pārcelts uz Telegram.

Policija šobrīd veic izmeklēšanu un jau ir aizturējusi vairākus cilvēkus.

BBC žurnālisti pierakstījās kādā no Telegram grupām, kurā simtiem cilvēku izdomāja arvien jaunus ņirgāšanās paņēmienus par pērtiķiem un uzticēja to izpildi cilvēkiem Indonēzijā un citās Āzijas valstīs.

Šobrīd šajā lietā tiek veikta izmeklēšana pret vismaz 20 personām. Maiks Makartnijs, viens no galvenajiem video izplatītājiem ASV, pazīstams ar pseidonīmu “Spīdzināšanas karalis”, piekrita runāt ar BBC. Viņš pastāstīja, kas notika Telegram grupā, kad viņš tai pievienojās.

“Viņi veica aptauju,” sacīja Makartnijs. “Vai vēlaties izmantot āmuru? Knaibles? Skrūvgriezi?” Pēc viņa vārdiem spīdzināšanas video bija “groteskākā lieta, ko viņš jebkad redzējis”.

Makartnijs, bijušais motociklistu bandas biedrs, iepriekš bija izcietis cietumsodu. Viņš izveidoja vairākas Telegram grupas, kurās tika izplatīti video. Viņaprāt, ar to nopelnītā nauda ne ar ko neatšķīrās no naudas, kas saņemta no narkotiku tirdzniecības.

“Narkotiku nauda nāk no netīrām rokām, un arī šī nauda nāk no asiņainām rokām.”

BBC identificēja vēl divus aizdomās turamos - Alabamas štata iedzīvotāju Steisiju Storiju ar pseidonīmu “Sadiste” un kopienas vadītāju ar iesauku “Mr. Monkey”.

“Mr Monkey” intervijā BBC atzina, ka ir atbildīgs par vismaz četru pērtiķu nāvi un daudzu citu spīdzināšanu. Pēc viņa teiktā, viņš pasūtījis “ārkārtīgi vardarbīgus” video.

Storijas telefonā, ko konfiscēja drošības departamenta aģenti, bija aptuveni simts ierakstu, kuros redzama vardarbība pret pērtiķiem, kā arī pierādījumi, ka viņa bija samaksājusi, lai izveidotu vairākus videoklipus. Atbildot uz BBC jautājumiem, viņa sacīja, ka viņas tālrunis ir ticis uzlauzts, un atteicās komentēt šīs apsūdzības.

“Mr. Monkey”, Steisija Storija un Maiks Makartnijs ir trīs no pieciem galvenajiem aizdomās turamajiem, un viņiem arētu draudēt līdz pat septiņiem gadiem cietumā. Savukārt Indonēzijas policija arestējusi divus aizdomās turamos - par dzīvnieku spīdzināšanu un aizsargājamas sugas pārdošanu kādam vīrietim piespriests trīs gadu cietumsods, savukārt otrs vainīgais saņēma astoņus mēnešus cietumā, kas ir maksimālais sods par dzīvnieka spīdzināšanu Indonēzijā.

Videoklipus ar pērtiķu spīdzināšanu joprojām ir viegli atrast gan Telegram, gan Facebook, kur BBC reportieri nesen atklāja desmitiem grupu, kas izplata šāda veida saturu. Dažās grupās ir vairāk nekā tūkstotis dalībnieku.

Facebook pavēstīja, ka esot slēdzis grupas, kurām žurnālisti pievērsa uzmanību, un arī YouTube paziņoja, ka platformā nav vietas cietsirdīgai izturēšanās pret dzīvniekiem un ka uzņēmums “pieliek visas pūles, lai ātri noņemtu saturu, kas pārkāpj tiesības”.

Savukārt Telegram pārstāvji sacīja, ka ir “apņēmušies aizsargāt lietotāju privātumu un cilvēktiesības, piemēram, vārda brīvību”, piebilstot, ka moderatori nevar regulāri patrulēt privātās grupās un uzraudzīt tajās izplatīto saturu.

Labdarības organizācijas Action for Primates līdzdibinātāja, aicinājusi mainīt likumus Apvienotajā Karalistē, lai atvieglotu kriminālvajāšanu pret tiem, kas maksā par šādiem videoklipiem.

“Ja kāds aktīvi iesaistās sāpju izraisīšanā, par to samaksājot un iesniedzot sarakstu ar to, ko vēlas dzīvniekam nodarīt, ir jābūt stingrākiem likumiem, lai viņus sauktu pie atbildības,” viņa sacīja.