Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Policista atbalstam, kurš Francijā nošāva jaunieti, saziedots miljons eiro

© Scanpix

Francijā cilvēki saziedojuši miljonu eiro policistam, kurš nošāva 17 gadus veco arābu izcelsmes jaunieti, kurš atteicās apturēt savu automobili pēc policijas pieprasījuma un mēģināja bēgt.

Pusaudža nāve izraisīja Francijā vardarbīgas masu nekārtības, kas turpinās jau gandrīz nedēļu.

Tīmekļa vietnē "Gofundme.com" policistam solījuši ziedot vairāk nekā 40 000 cilvēku. Līdzekļu vākšanas kampaņu policista atbalstam sāka galēji labējais komentētājs Žans Mesja. Tikmēr nogalinātā pusaudža ģimenei saziedoti tikai 200 000 eiro.

Pusaudža nāve un tai sekojošās vardarbīgās nekārtības, laupīšanas un vandālisms ir izgaismojušas dziļo politisko sašķeltību Francijā. Daudzi sabiedrībā zināmi cilvēki, kas pārstāv labējus uzskatus, ir pauduši atbalstu policijas spēkiem, bet kreisie uzskata pusaudža nāvi par sekām sistemātiskam rasismam Francijas policijā.

Kreisie politiķi un valdošās centriskās partijas pārstāvji kritizēja Mesju un "Gofundme.com", uzskatot, ka šāda kampaņa ir skandaloza un apkaunojoša.

Sākot kampaņu Mesja norādīja, ka nauda domāta policistam, kurš darīja savu darbu un maksā par to augstu cenu.

38 gadus vecais policists ir aizturēts un viņam izvirzītas apsūdzības slepkavībā un viņam arī draud apsūdzības nepatiesas liecības sniegšanā, jo viņš sākotnēji apgalvoja, ka izšāva, kad pusaudzis brauca viņam virsū ar auto.

Video, kurā nofilmēta apšaude, redzams, kā divi policisti aptur dzeltenu automašīnu "Mercedes", kuru 17 gadus vecais pusaudzis vadīja bez autovadītāja apliecības. Pēc tam auto strauji brauc prom un policists izšauj vadītāja virzienā.

Cits pusaudzis, kurš apšaudes brīdī atradās auto, medijiem pēc notikušā stāstīja, ka policisti pirms šaušanas esot iesituši auto vadītājam ar ieročiem. Video dzirdama balss, kas saka: "Tu dabūsi lodi galvā."