Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Zelenskis atklāj, vai kandidēts uz prezidenta amatu otrajam termiņam

© Scanpix

Prezidents atgādināja, ka kara laikā vēlēšanas juridiski nav iespējamas, taču viņš ir gatavs veikt izmaiņas likumdošanā, ziņo dialog.ua.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis nesniedza tiešu atbildi uz jautājumu, vai kandidēs uz otro prezidenta amata termiņu. Tomēr, pēc prezidenta teiktā, var secināt, ka viņš savu kandidatūru izvirzīs, ja vēlēšanas notiks 2024.gadā. Intervijā Portugāles telekanāla RTP žurnālistiem Zelenskis sacīja, ka "ja karš turpināsies un 2024. gadā notiks vēlēšanas, viņš savu valsti nepametīs".

Ukrainas prezidents atgādināja, ka no juridiskā viedokļa vēlēšanu rīkošana karastāvokļa laikā nav iespējama, taču vienlaikus apliecināja gatavību mainīt likumdošanu. Viņš arī uzsvēra, ka vēlēšanas būtu jārīko pilnībā Ukrainas teritorijā, kā arī jānodrošina iespēja balsot militārpersonām un ukraiņiem, kuri šobrīd atrodas ārvalstīs.

"Es vēlos, lai viss būtu likumīgi un caurskatāmi," piebilda prezidents. Zelenskis norādīja arī uz Krievijas uzbrukuma riskiem un nepieciešamību aizsargāt vēlēšanu iecirkņus.

Atbildot uz jautājumu par bailēm zaudēt vēlēšanās un netikt pārvēlētam uz otro termiņu, prezidents sacīja, ka "ne no kā nebaidās". Iepriekš Zelenskis, atbildot uz jautājumu par vēlēšanām, sacīja, ka vēlēšanu kampaņas finansēšanai nevajadzētu ietekmēt valsts aizsardzības spējas. Savukārt Ukrainas prezidenta kancelejas vadītāja padomnieks Mihailo Podoļaks uzskata, ka karadarbības un karastāvokļa laikā valstī vēlēšanas nav iespējams sarīkot.