Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Pasaulē

Ieiešanu Lietuvas tirgū apsver Polijas banka "Pekao"

© pixabay.com

Viena no Polijā lielākajām bankām - "Pekao" - apsver darbības sākšanu Lietuvā, lai strādātu tikai ar korporatīvajiem klientiem, ziņu aģentūrai BNS apstiprinājuši četri avoti, kas vēlējās palikt anonīmi.

Avoti uzsvēra, ka "Pekao" galīgie lēmumi vēl nav pieņemti. Arī banka publiski nav komentējusi plānus par ieiešanu Lietuvas tirgū, tomēr ir apstiprinājusi gatavību strādāt ar Lietuvas uzņēmumiem.

"Mēs to nekomentējam," oktobra beigās "Pekao", kuras akcijas kotē Varšavas biržā, atbildēja BNS, komentējot plānus par darbību Lietuvā.

Lai sāktu darbību Lietuvā, ārvalstu finanšu institūcijai ir jāsaņem atļauja no Lietuvas centrālās bankas filiāles atvēršanai. "Pekao" nesen saņēma Polijas finanšu regulatora atļauju sniegt pakalpojumus Eiropas Ekonomikas zonā (EEZ), neatverot filiāli. Banka sagaida, ka tas ļaus aktīvāk strādāt ar korporatīvajiem klientiem, kuri strādā ārpus Polijas, un piesaistīt jaunus klientus Eiropā.

Polijā lielākā banka PKO, kuras akcijas arī kotē Varšavas biržā, BNS ir oficiāli apstiprinājusi nodomu sākt darbību Lietuvā, nedibinot filiāli. Banka apliecināja, ka jau ir informējusi Polijas finanšu regulatoru par nodomu veikt pārrobežu darbību Lietuvā.

Avoti atklāja, ka abas bankas finansētu biznesa klientus, pieļaujot, ka tās varētu būt Polijas kompānijas, kas plāno paplašināt vai sākt darbību Lietuvā, jo īpaši atjaunīgās enerģijas sektorā. Ja tāda darbība būtu veiksmīga, PKO apsvērtu arī atvērt filiāli vai pārņemt kādu Lietuvā strādājošu banku, klāstīja avoti.

PKO Ārvalstu attīstības nodaļas vadītājs Roberts Zmejko BNS stāstīja, ka banka nepārtraukti analizē dažādus tirgus, izvērtējot, vai tur ir aktīvas Polijas kompānijas un bankas klienti. Tādu informāciju izmanto, lemjot par darbību konkrētos tirgos, viņš paskaidroja.

Septembrī PKO Polijas finanšu regulatoru informēja par nodomu sākt pārrobežu darbību Lietuvā, kas ļaus bankas pakalpojumus sniegt tieši, neveidojot pastāvīgu filiāli Lietuvā, BNS noskaidroja bankā, tomēr PKO uzsvēra, ka nekādas darbības filiāles atvēršanai Lietuvā nav sāktas.

PKO un "Pekao" bija vienīgās Polijas bankas, kas šogad piedalījās Eiropas Banku iestādes veiktajos tā dēvētajos stresa testos Eiropas Savienībā.

2013.gadā PKO par nepilniem 0,7 miljardiem eiro pārņēma bankas "Nordea" biznesu Polijā, bet 2017.gadā neveiksmīgi mēģināja pārņemt "Nordea" un DNB togad Baltijas valstīs strādāt sākušo apvienoto banku "Luminor", vēstīja ziņu aģentūra "Reuters".

Tolaik avoti BNS norādīja uz PKO aktīvo interesi par darbības Lietuvā sākšanu.

Lietuvas centrālās bankas Finanšu tirgus attīstības centra vadītājs Luks Jakubonis septembrī sacīja, ka drīzumā Lietuvas tirgū ienāks jauna ārvalstu banka. Viņš neatklāja bankas, kura plāno ienākt Lietuvas tirgū, nosaukumu, tomēr uzsvēra, ka Lietuva ir interesanta nozīmīgiem un pazīstamiem Eiropas tirgus spēlētājiem, jo īpaši no Vācijas un Polijas.

BNS, atsaucoties uz avotiem, nesen vēstīja, ka Vācijas lielākā banka "Deutsche Bank" apsver atvērt pakalpojumu centru Viļņā.

Polijas prezidents Andžejs Duda jūlijā Viļņā pauda pārliecību, ka Polijas jaunie banku un enerģētikas sektora spēlētāji drīzumā ieies arī Lietuvas tirgū.

Lietuvas prezidents Gitans naus'da 2020.gada sākumā uzaicināja "Pekao" sākt darbību Lietuvā. Tolaik viņš par šo jautājumu ar "Pekao" vadību runāja Davosas foruma laikā.

Lietuvas Bankas dati liecina, ka pašlaik bankas vai specializētās bankas licence Lietuvā pašlaik ir 13 bankām, kā arī darbojas sešu ārvalstu banku filiāles. Trīs bankas ar vislielāko tirgus daļu - SEB, "Swedbank" un "Šiauliu bankas" sadarbībā ar Lietuvas Bankas ekspertiem uzrauga Eiropas Centrālā banka.