Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainā aizturēts hakeru bandas vadonis; izkrāpti simtiem miljoni eiro

© Pixabay

ASV, Eiropas un Ukrainas varasiestādes kopīgā operācijā aizturējušas hakeru bandas vadoni, kura vadītais grupējums darbojās no Ukrainas un izmantoja izspiedējprogrammatūru, lai no upuriem izkrāptu simtus miljonus eiro, otrdien paziņojis Eiropols.

Pagājušajā otrdienā tiesībsargāšanas iestāžu darbinieki pārmeklēja 30 īpašumus Ukrainas rietumos un vidienē, tai skaitā Kijivā un Čerkasos pie Dņepras, kā arī Vinnicā un Rivnē, paziņoja Hāgā bāzētais Eiropols.

Paziņojumā norādīts, ka septiņu valstu tiesībsargāšanas un tiesu iestādes apvienoja spēkus ar Eiropolu un Eiropas Savienības tieslietu organizāciju "Eurojust", lai Ukrainā aizturētu galvenās personas, kas atbildīgas par hakeru izspiešanas uzbrukumiem.

"Šī operācija notiek kritiskā laikā, kad valsts cīnās ar problēmām, ko rada Krievijas militārā agresija," piebilda Eiropols.

Policija aizturēja 32 gadus vecu vīrieti, kas, iespējams, ir hakeru bandas līderis, kā arī četrus viņa līdzdalībniekus.

Vairāk nekā 20 izmeklētāji no Francijas, Vācijas, Norvēģijas un Savienotajām Valstīm tika nosūtīti uz Kijivu, lai palīdzētu vietējai policijai. Tikmēr Eiropols Nīderlandē izveidoja virtuālu komandpunktu, lai reāllaikā analizētu datus, kas tika konfiscēti kratīšanās Ukrainā.

2021.gadā Ukrainā un Šveicē tika aizturētas 12 personas, kas tika turētas aizdomās par dalību hakeru bandā, kas nodarbojās ar izspiešanu.

Hakeri, izmantojot izspiedējprogrammatūras, parasti piekļūst neaizsargātām datorsistēmām un šifrē vai nozog datus un pēc tam pieprasa izpirkuma maksu apmaiņā pret datu atšifrēšanu vai to neizlikšanu publiskajā telpā.

Šajā gadījumā hakeri vērsa savus uzbrukumus pret organizācijām 71 valstī, inficējot aptuveni 250 serverus, kā rezultātā zaudējumi pārsniedza vairākus simtus miljonus eiro. "Šie hakeri ir pazīstami ar to, ka mērķtiecīgi uzbrūk lielām korporācijām, faktiski apturot to darbību," norādīja Eiropols.