Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Pasaulē

Eksperts norāda uz pazīmēm, ka Krievija gatavo plaša mēroga uzbrukumu Kijivai

© Scanpix

Militārais eksperts, Ukrainas Bruņoto spēku rezerves pulkvedis Petrs Černiks sacījis, ka masveida ballistikas izmantošana uzbrukumiem Kijivai, ņemot vērā rekordlielo vienlaicīgo bezpilota lidaparātu izmantošanu novembra beigās, nozīmē, ka Krievijas okupanti gatavo liela mēroga kompleksu uzbrukumu Ukrainas galvaspilsētai, ziņo unian.net.

Viņš atzīmēja, ka krievi šobrīd pārbauda Ukrainas pretgaisa aizsardzības spējas, kas aizsargā Kijivu.

"Manuprāt, viņi gatavo mērogojamāku visaptverošu triecienu, izmantojot dažādas raķešu tehnoloģijas, ballistiku un spārnotās raķetes," uzsvēra Čerņiks.

Ballistiskās no spārnotajām raķetes atšķiras ar to, ka visām spārnotajām raķetēm ir zemskaņas ātrums līdz 1000 km, tās var mainīt savu trajektoriju un trāpīt ļoti lielos attālumos līdz 5000 km.

Gatavojoties spēcīgam kompleksam triecienam Ukrainas galvaspilsētai, krievi palielina ballistikas izmantošanu, lai viņu elektroniskās izlūkošanas iekārtas varētu identificēt visas Ukrainas pretgaisa aizsardzības sistēmas.

"Jums jāsaprot, kas ir pretgaisa raķešu karš. Viena raķete no viņu puses lidoja mums pretī, un uzreiz sāka darboties visi mūsu radari. Radio viss notiek ar neticami daudzām frekvencēm. Tas ir, ienaidnieks izšāva 10 raķetes, un viss mūsu gaisa aizsardzības tīkls ir sācis strādāt. Ne tikai stratēģiskie kompleksi kā Patriot, SAMP/T, bet viss apkārt - IRIS-T, NASAMS, citi. Viss tīkls, visi lokatori sāka uzreiz strādā. Un te ir elektroniskā izlūkošana, un, ja kompleksi strādā, tad ienaidnieka pusē tehnika visu izrēķina. Viņi tiešām pēta mūs, lai atrastu plaisas pretgaisa aizsardzības iekšienē un potenciāli veiktu masīvu sarežģītu triecienu," skaidroja Černiks.

Runājot par ballistikas rezervēm Krievijas Federācijā, saskaņā ar atklātajiem avotiem Krievijas arsenālā ir simtiem palaišanas iekārtu un tūkstošiem raķešu.

"Ja mēs runājam par S-300, tad viņiem ir 400 palaišanas iekārtas - atklātie avoti apgalvo, ka viņiem ir no 5 līdz 7 tūkstošiem šādu raķešu. Protams, ir jautājums, kādā stāvoklī tās atrodas. Viņi deklarē, ka ir saražojuši 560 palaišanas iekārtas, tas ir daudz. "Iskander" ir nedaudz grūtāk pateikt skaitli, viņi paziņo, ka ir no 40 līdz 50 palaišanas ierīcēm, bet mēs saprotam, ka uz vienas palaišanas ierīces ir divas raķetes," komentēja eksperts.