Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Pasaulē

ES līdz gada beigām pārskaitīs Polijai piecus miljardus eiro no iesaldētajiem līdzekļiem

© Scanpix

Eiropas Savienība (ES) līdz gada beigām pārskaitīs Polijai pirmos piecus miljardus eiro no finansējuma, kas tika iesaldēts saistībā ar bažām par iepriekšējās valdības atkāpšanos no demokrātijas normām, piektdien paziņoja Polijas jaunais premjerministrs Donalds Tusks un Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

Tusks sacīja, ka pieci miljardi eiro tiks saņemti simboliski pirms Ziemassvētkiem. Šī finansējuma mērķis ir palīdzēt ES valstīm atgūties no enerģētikas krīzes, kas sekoja Krievijas atkārtotajam iebrukumam Ukrainā pagājušajā gadā, un samazināt to atkarību no Krievijas fosilā kurināmā.

"Tā nav tikai dāvana. Tā ir nopietna nauda, kas paredzēta mūsu suverenitātei enerģētikas jomā, un mēs centīsimies šo naudu izlietot ļoti ātri un gudri," kopīgā preses konferencē ar Leienu sacīja Tusks.

ES sāks atbrīvot Polijai iesaldētos līdzekļus, pateicoties Tuska valdības solījumiem atjaunot tiesiskumu, taču pirms visu līdzekļu saņemšanas jaunajai Polijas valdībai vēl jāveic vairāki pasākumi. Tusks un viņa koalīcijas partneri uzvarēja Polijas valsts vēlēšanās, solot atjaunot tiesiskumu un demokrātiskās vērtības.

"Mēs zinām, ka likuma vara ir ļoti svarīga. Runa ir par mūsu vietu Eiropā. Runa ir par mūsu kopīgajām vērtībām," sacīja Tusks. Viņš piebilda, ka Polijas juristi, prokurori, tiesneši un pilsoņi "nekad nav piekrituši Polijai bez likuma varas". "Un ikviens savā statusā centās risināt šo jautājumu," viņš piebilda.

"Es atzinīgi vērtēju jūsu apņemšanos izvirzīt likuma varu par vienu no valdības darba kārtības prioritātēm un jūsu apņēmību risināt visas bažas, ko pēdējo gadu laikā paudusi Eiropas Tiesa un komisija," sacīja Leiena.