Piektdiena, 10.maijs

redeem Maija, Paija

arrow_right_alt Pasaulē

Lietuvas Seims par zvēresta pārkāpšanu anulē deputāta mandātu

© pixabay.com

Par amata zvēresta pārkāpšanu Lietuvas parlaments pirmdien nobalsoja par deputāta mandāta anulēšanu Petram Gražulim.

Par mandāta anulēšanu nobalsoja 86 Seima deputāti, astoņi bija pret un četri atturējās.

Deputāta impīčmentam ir jāsaņem vismaz 85 no 141 Seima deputāta atbalsts, lai viņš zaudētu mandātu.

Pēc tam, kad Gražulis ir zaudējis deputāta mandātu, viņš desmit gadus nevarēs kandidēt parlamenta vai valsts prezidenta vēlēšanās, kā arī nevarēs ieņemt amatu, kurā jādod konstitucionāls zvērests.

Impīčmenta procedūru Seims sāka pēc tam, kad Lietuvas Konstitucionālā tiesa secināja, ka pie frakcijām nepiederošais Gražulis rupji pārkāpa valsts konstitūciju un deputāta zvērestu, kad apzināti nobalsoja cita Seima deputāta vietā.

Otrdien bija paredzēts cits balsojums par Gražuļa Seima mandāta anulēšanu, bet pēc pirmdienas lēmuma tas nebūs nepieciešams. Otrais impīčments bija saistīts ar notiesājoša sprieduma par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu stāšanos spēkā.

2022.gada decembrī Gražulim tika atņemta imunitāte , lai uzņēmuma “Judex” lietā pret viņu varētu celt oficiālas aizdomas par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu. Novembrī Lietuvas Augstākā tiesa apstiprināja notiesājošo spriedumu, ar kuru 2022.gada jūnijā Lietuvas Apelācijas tiesa šajā lietā piesprieda vairāk nekā 15 000 eiro naudas sodu.

Lietuvas parlaments novembra vidū atņēma Gražulim tiesisko imunitāti lietā, kurā viņš tiek turēts aizdomās par necieņas izrādīšanu LGBTIQ kopienas locekļiem.

65 gadus vecais Gražulis Seima deputāts ir kopš 2000.gada