Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

ASV drona triecienā Bagdādē nogalināts proirānisko spēku komandieris

© dpa/picture-alliance/Scanpix/Leta

Irākas galvaspilsētā Bagdādē ceturtdien notika ASV drona trieciens, kurā nogalināts proirānisko spēku komandieris, paziņoja Pentagona preses sekretārs.

Irākas drošības spēku amatpersona sacīja, ka šajā drona triecienā nogalināti divi un ievainoti septiņi cilvēki. Irākas valdība to nosauca par "kliedzošu agresiju".

Bijušo paramilitāro spēku grupējuma "Al-Hashed al-Shaabi" pārstāvji sacīja, ka trieciens trāpījis vienam no šī grupējuma štābiem.

Pentagona preses sekretārs ģenerālmajors Pets Raiders paziņoja, ka trieciens bijis pašaizsardzības akts pret komandieri, kurš aktīvi plānojis uzbrukumus ASV personālam.

"Ir svarīgi atzīmēt, ka trieciens tika veikts pašaizsardzības nolūkā, ka nav cietuši civiliedzīvotāji un ka nav trāpīts infrastruktūrai vai iestādēm," sacīja Raiders žurnālistiem Vašingtonā.

Trieciens bija vērsts pret "Al-Hashed al-Shaabi" frakcijas "Harakat al-Nujaba" līderi, kurš bija "aktīvi piedalījies uzbrukumu amerikāņu personālam plānošanā un īstenošanā", un tajā tika nogalināts vēl viens šī grupējuma dalībnieks, sacīja Raiders.

"'Al-Hashed al-Shaabi" ir galvenokārt proirāniskas bijušo paramilitāro spēku vienības, kas bija cīnījušās pret sunnītu džihādistiem, bet tagad ir integrētas Irākas bruņotajos spēkos.

"Harakat al-Nujaba" paziņoja, ka "ASV triecienā mocekļa nāvē" nogalināts šī grupējuma "Bagdādes operāciju komandiera vietnieks Muštaks Talibs al Saidi".

ASV drona trieciens notika pēc uzbrukumiem ASV spēkiem Irākā un Sīrijā, kas pastiprinājušies kopš karadarbības sākuma Gazas joslā 7.oktobrī. Vašingtona paziņoja, ka kopš oktobra vidus notikuši vairāk nekā 100 šādu uzbrukumu.

Par daudziem no šīem uzbrukumiem atbildību uzņēmusies ar Irānu saistītu bruņotu grupējumu alianse "Islāma pretošanās Irākā", kas ir pret ASV atbalstu Izraēlai karā Gazas joslā.

ASV ir apmēram 2500 karavīru Irākā un 900 karavīru Sīrijā, kuri piedalās starptautiskā koalīcijā, kas kopš 2014.gada cīnās pret džihādistu grupējumu "Islāma valsts".

Irākas premjerministrs Mohammeds Šia al Sudani nosodīja ceturtdien notikušo triecienu kā "bīstamu eskalāciju un uzbrukumu". Viņa preses sekretārs paziņoja, ka "Irākas bruņotie spēki uzskata, ka globālās koalīcijas spēki ir atbildīgi par šo nepamatoto uzbrukumu".