Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Pērn jūrā gājuši bojā vai pazuduši vairāk nekā 6000 migrantu

© Scanpix

2023.gadā, mēģinot pa jūru sasniegt Spāniju, gājuši bojā vai pazuduši vismaz 6618 migranti jeb vidēji 18 migranti dienā, otrdien paziņojusi Spānijas migrantu tiesību aizsardzības grupa.

Tas ir gandrīz trīs reizes vairāk nekā iepriekšējā gadā, kad pazuda vai nomira 2390 migranti, un tas ir lielākais skaits kopš 2007.gada, kad organizācija "Caminando Fronteras" sāka veikt šādu uzskaiti, preses konferencē paziņoja organizācijas koordinatore Helēna Maleno.

Pērn pazudušo un mirušo migrantu vidū bija arī 384 bērni, paziņoja organizācija, kas informāciju iegūst no migrantu ģimenēm un oficiālās statistikas par glābšanas operācijām jūrā.

Lielākā daļa nāves un pazušanas gadījumu - 6007 - notika Atlantijas okeāna migrācijas maršrutā no Āfrikas uz Spānijas Kanāriju salām.

Pastiprinoties kontrolei Vidusjūrā, Kanāriju salas ir kļuvušas par iecienītu galamērķi migrantiem no Āfrikas, kuri lielākoties mēģina tās sasniegt pārpildītās sliktas kvalitātes laivās un kuģos, kuros trūkst pārtikas un ūdens.

"Atlantijas okeāna ceļš ir kļuvis par visletālāko maršrutu pasaulē," sacīja Maleno. Viņa bojāgājušo un pazudušo skaita pieaugumā vainoja resursu trūkumu glābšanas dienestiem un pastiprināto migrantu plūsmu uz Spāniju.

Saskaņā ar Spānijas Iekšlietu ministrijas datiem Spānijā nelegāli ieceļojušo migrantu skaits 2023.gadā gandrīz divkāršojās salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, sasniedzot 56 852, kas ir lielākais skaits kopš 2018.gada, kad valstī nelegāli ieceļoja 64 298 migranti.

Lielākā daļa, aptuveni 70%, pērn ieradās Kanāriju salās.