Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Pasaulē

Ķīna apdzinusi Japānu un kļuvusi par lielāko automobiļu eksportētāju pasaulē

© Freepick

Ķīnas automašīnu pārdošanas apjoms ārzemēs 2023. gadā pieauga līdz rekordlīmenim, ļaujot Ķīnai apsteigt Japānu kā pasaulē lielāko auto eksportētāju. Par to 9.janvārī raksta Reuters

Saskaņā ar Ķīnas Pasažieru automobiļu asociācijas (CPCA) datiem vieglo automobiļu eksports 2023. gadā pieauga par 62% līdz 3,83 miljoniem Salīdzinājumam: saskaņā ar Japānas muitas datiem pagājušā gada janvārī-novembrī Japāna eksportēja 3,5 miljonus jaunu vieglo automašīnu .

Kopumā 2023. gadā Ķīna starptautiskajam tirgum nosūtīja vairāk nekā 5,26 miljonus automašīnu par kopējo summu 102 miljardi ASV dolāru. Tikmēr Japāna prognozēja, ka kopējais automašīnu eksports būs 4,3 miljoni vienību.

Ķīnas Automobiļu ražotāju asociācija (CAAM) ir pārliecināta, ka iespēju ieņemt līdera pozīciju nodrošina pozīciju paplašināšana Krievijas un Meksikas tirgos, kā arī globālās elektrisko transportlīdzekļu nozares izaugsme. No janvāra līdz oktobrim Ķīna Krievijas tirgum piegādāja 730 tūkstošus automašīnu. Tas ir septiņas reizes vairāk, salīdzinot ar to pašu periodu 2022. gadā.

Šie skaitļi sniedz jaunākās norādes par globālo automobiļu eksporta ģeneratoru, par kuru šobrīd ir kļuvusi Ķīna, galvenokārt izmantojot savu veiklo elektrisko transportlīdzekļu autoražotāju spēku. BYD ceturtajā ceturksnī apsteidza Tesla Inc kā pasaules lielāko EV pārdevēju , lai gan tā pamatā galvenokārt ir pārdošanas apjoms Ķīnā.