Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Kāpēc joprojām piedzīvojam barga aukstuma uzplūdus, ja planēta ir sasilusi līdz rekordaugstam līmenim?

© Pixabay.com

Pēc vasaras rekordlielā karstuma daudzās pasaules vietās tagad cilvēki cīnās ar ārkārtīgu aukstumu - sniega vētras, nāvējošs sals un dzīvībai bīstams vējš. Kāpēc mēs joprojām piedzīvojam šādus aukstuma uzplūdus? Skaidro cnn.com.

Zinātnieki ir pārliecināti - šādas aukstuma galējības nekur nepazudīs arī tad, ja ziemas caurmērā kļūs siltakas.

Globālie karstuma rekordi pārspēj aukstuma rekordus - 2023. gads bija visu laiku karstākais gads. Un pat šobrīd, kad, piemēram, ASV cīnās, lai tiktu galā ar intensīviem stipra sniega uzplūdiem, ilgtermiņā cilvēku izraisītā klimata krīze ir izraisījusi satraucošu sniega izzušanas tendenci ziemeļu puslodē.

Daži zinātnieki apgalvo, ka klimata pārmaiņas var spēlēt lomu šajos aukstuma uzplūdos, jo tieši sasilšana Arktikā palielina iespējamību, ka aukstais, polārais gaiss var virzīties uz dienvidiem.

Mūsu laikapstākļus lielā mērā ietekmē strūklas plūsmas - tās ir strauji plūstošas, šauras, līkumotas gaisa straumes augstu atmosfērā.

Kad strūklas plūsma virzās uz dienvidiem, tā var iespiest aukstu arktisko gaisu Ziemeļamerikā, Eiropā un Āzijā. Atkāpjoties uz ziemeļiem, arī siltais gaiss virzīsies tālāk uz ziemeļiem. Lielas augstspiediena svārstības pār Eiropu pagājušā gada janvārī izraisīja rekordaugstu ziemas temperatūru.

Jāņem vērā arī vēl viens faktors: polārais virpulis, spēcīgu vēju josla, kas atrodas ārkārtīgi augstu stratosfērā virs strūklas straumes līmeņa, kas atrodas ap Ziemeļpolu.

Polārais virpulis parastā stāvoklī griežas ļoti ātri, arktiskajā reģionā saglabājot vēsu gaisu. Taču tas var tikt izjaukts un novirzīts no kursa, izplūstot aukstajam gaisam un ietekmējot strūklas plūsmas ceļu.

Tas notika 2021. gadā, kad Amerikā, Teksasā spēcīgā aukstuma dēļ gāja bojā gandrīz 250 cilvēku pēc tam, kad tur pazuda elektroenerģija.

Šeit parādās saikne ar klimata pārmaiņām - daži zinātnieki uzskata, ka polāro virpuļu traucējumus un strūklas plūsmas izmaiņas izraisa sasilšana Arktikā, kas uzsilst aptuveni četras reizes ātrāk nekā pārējā planēta.

Ideja ir guvusi apstiprinājumu kopš 2012. gada pētījuma, ko izstrādājusi Dženifera Frensisa, Masačūsetsas Vudvelas Klimata pētniecības centra vecākā zinātniece. Tika konstatēts, ka, Arktikai sasilstot, atšķirība starp auksto temperatūru ziemeļos un silto temperatūru dienvidos izraisa vājāku, viļņotāku strūklas plūsmu, kas virza ļoti aukstu gaisu uz dienvidiem.

Tomēr šī zinātnes joma joprojām ir ļoti neskaidra, un citi pētnieki ir teikuši, ka saikne starp Arktikas sasilšanu un aukstuma periodiem nav tik vienkārši izskaidrojama.

Lai gan ir bijušas vairākas ļoti aukstas ziemeļu puslodes ziemas, kas sakrīt ar siltajām arktiskajām ziemām, grūtības rada cēloņu un seku atdalīšana, sacīja Ekseteras Universitātes klimata zinātnes profesors Džeimss Krīns, kura veiktajā pētījumā secināts, ka Arktikas sasilšana nav patiesais aukstuma cēlonis.

Ekstrēms aukstums ir izskaidrojams ar parasto klimata mainīgumu, sacīja Krīns. Citiem vārdiem sakot, pat tad, kad ziemas kļūst siltākas, joprojām būs aukstas galējības.

Klimata pārmaiņas var ietekmēt arī ziemas vētru spēku, jo siltāka atmosfēra var noturēt vairāk mitruma, kas nokrītot izraisa intensīvāku lietus vai sniega rašanos.

Kamēr zinātnieki strādā, lai atklātu sarežģītas saiknes starp klimata pārmaiņām un intensīva aukstuma periodiem, visi ir vienisprātis par vienu - ziemas kļūs siltākas.