Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Kirgizstānā aiztur žurnālistus

© Pexels.com

Otro dienu turpinot reidus neatkarīgajos medijos, Kirgizstānas varasiestādes šodien aizturējušas vismaz desmit žurnālistus, kas saistīti ar četriem dažādiem medijiem.

Tiesību aizsardzības grupas uzskata, ka aizturēšanas liecina par satraucošu tendenci atkāpties no demokrātijas normām Kirgizstānā, kur agrāk valdīja lielākas politiskās brīvības nekā citās Vidusāzijas valstīs.

Žurnālists Bolots Temirovs, kurš "YouTube" kanālā "Temirov Live" atmasko korupciju, paziņoja, ka policija šorīt veica kratīšanas vairākos plašsaziņas līdzekļos, tai skaitā arī viņa kanālā. Temirovs pavēstīja, ka visa viņa kanāla tehnika tika aizvesta prom divās automašīnās.

Viņš atklāja, ka viņa sieva tika aizvesta uz nopratināšanu Iekšlietu ministrijā un viņai liegts sazināties ar advokātu.

Vietējie mediji ziņo, ka aizturēti arī žurnālisti, kas saistīti ar prorietumniecisko ziņu tīmekļa vietni "PolitKlinika" un neatkarīgajiem "YouTube" kanāliem "Ayt Ayt Dese" un "Archa Media".

Iekšlietu ministrija paziņoja, ka aizturēšanas veiktas pēc tam, kad "Ayt Ayt Dese" un "Temirov Live" sociālo mediju lapās atrasti materiāli, kuros aicināts uz masu nemieriem, bet sīkāku informāciju nesniedza.

Starptautiskais Preses institūts stingri nosodīja šos reidus, kuros, pēc institūta ziņām, aizturēti vismaz desmit žurnālisti.

Pirmdien policija aizturēja lielākā privāto ziņu portāla "24.KG" galveno redaktoru un ģenerāldirektoru saistībā ar rakstu par karu Ukrainā.

Pagājušajā gadā valdība ierosināja tiesas prāvas pret neatkarīgajiem, ASV finansētajiem medijiem "Kloop Media" un "Radio Azattyk", kā rezultātā Kirgizstāna Pasaules preses brīvības indeksā nokritās par 50 vietām.