Pirmdiena, 20.maijs

redeem Salvis, Selva, Venta

arrow_right_alt Pasaulē

“Šis Putinam ir sliktākais scenārijs,” laikraksts "The Times" par Kremļa jauno problēmu

© Pixabay.com

Krieviju pārņem mobilizēto sievu protesti, kas pieprasa Putinam atvest viņu vīrus mājās no kara Ukrainā, par to raksta britu izdevums The Times.

Rakstā ar nosaukumu “Dusmīgas sievas saka Putinam: atgriez mūsu vīriešus no Ukrainas” žurnālisti stāsta, kā kāda krieviete ar plakātu rokās devusies uz protestu pie Kremļa, kad viņu pēkšņi aizturējusi policija. Demonstrantu aresti Maskavā nav nekas neparasts, taču šis gadījums atšķiras no citiem, jo Marija Andrejeva ir Ukrainā karojošā karavīra sieva.

Iespējams, sliktākais scenārijs Putinam ir tāds, ka pirms martā gaidāmajām prezidenta vēlēšanām ielās lielā skaitā izies sievas un mātes, kuras, kā tiek prognozēts, tiks kontrolētas tikpat stingri kā jebkad. Dažas sievietes uzskata, ka policija ir brīdinājusi, ka viņām tiks izvirzītas apsūdzības ekstrēmismā, ja viņas turpinās runāt.

Pagājušajā mēnesī “Telegram” kanāls “Ceļš mājās” ziņoja, ka daži karavīri ir saņēmuši pavēli no drošības dienestiem piespiest savas sievas "apklust".

Aizvien redzamāki kļūst izkaisītie sieviešu protesti, petīcijas un tiešie aicinājumi Putinam, atklājot plaisas Krievijas sabiedrībā gandrīz divus gadus pēc iebrukuma Ukrainā. Tiek uzskatīts, ka Kremlis ir licis varas iestādēm par katru cenu apturēt demonstrāciju izplatību.

"Pārlieciniet, apsoliet, maksājiet. Viss, lai tas neiznāktu ielās," teikts amatpersonām, vēsta opozīcijas vietne Insider.

Pēc Andrejevas teiktā, viņa lieliski saprata, ka viņu un citas sievietes var arestēt. "Ir ļoti viegli tikt apsūdzētam noziegumā par varas iestāžu kritizēšanu Krievijā," viņa sacīja, "taču es rīkojos savas ģimenes interesēs."

Viņas plakātā bija rakstīts: "Brīvību mobilizētajiem! Atgrieziet mūsu vīrus, tēvus un dēlus!" Vēlāk viņa tika atbrīvota bez apsūdzības izvirzīšanas, iespējams, tāpēc, ka Kremlis vēlas saglabāt klusumu par šādiem protestiem.

Pēdējo nedēļu laikā 34 gadus vecā Andrejeva ir kļuvusi par vispubliskāko seju augošajā sievu un māšu kustībā, kas cenšas izdarīt spiedienu uz prezidentu Putinu, lai tas atvestu viņu vīrus un dēlus mājās no kara.

2022. gada septembrī Krievija armijā iesauca aptuveni 300 000 cilvēku. Tie, kas netika nogalināti vai ievainoti, paliek frontē, un nav skaidrs, kad viņiem tiks atļauts atgriezties.