Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Zinātnieki ir šokā: Ēģiptes varas iestādes nolēmušas remontēt vienu no Gīzas piramīdām

© Pixabay.com

Ēģiptes varas iestādes nolēmušas atjaunot vienu no galvenajām piramīdām Gīzā, izraisot sašutumu zinātnieku vidū visā pasaulē. Saskaņā ar Ēģiptes Tūrisma un senlietu ministrijas sniegto informāciju, amatpersonas vēlas atjaunot faraona Mikerīna (Menkaure) piramīdas sākotnējo izskatu, kas ir jaunākā no trim galvenajām Gīzas piramīdām, raksta unian.net.

Sākotnēji piramīda tika izklāta ar sarkanu Asuānas granītu apmēram trešdaļu no tās augstuma. Tomēr laika gaitā vairāk nekā puse apšuvuma pazuda. Rekonstrukcijas projekta ietvaros, ko Ēģipte kopā ar Japānu vēlas īstenot trīs gadu laikā, tā plāno atjaunot granīta apvalku, izmantojot piramīdas pamatnē guļošus blokus.

Tomēr zem Ēģiptes varas iestāžu video sociālajos tīklos, kur parādīts gatavošanās process rekonstrukcijai, lietotāji atstāja sašutumu pilnus komentārus un vienlaikus ieteica “iztaisnot Pizas torni” un uz piramīdām uzlīmēt tapetes.

Daudzi zinātnieki iebilst pret rekonstrukciju. Monika Hanna, Arābu Zinātņu, tehnoloģiju un jūras transporta akadēmijas arheoloģe un ēģiptoloģe, projektu nodēvēja par "pilnīgi nezinātnisku". Viņa īpaši atzīmēja, ka lielākā daļa bloku, kas atrodas ap piramīdu, nav apstrādāti, proti, senie ēģiptieši, būvējot piramīdu, neizmantoja šos konkrētos akmeņus apšuvumam.

"Tāpēc jebkurš mēģinājums izmantot šos blokus ap piramīdu ir klaja iejaukšanās seno ēģiptiešu darbā, kuriem vēl bija jāpabeidz piramīda," rakstīja Hanna.

Pret rekonstrukciju iestājās arī Gīzas Zinātnes un tehnoloģijas universitātes Senlietu restaurācijas un konservācijas katedras asociētais profesors Ibrahims Mohameds Badrs, paužot bažas, ka bloki, kuriem ar to nav nekāda sakara, tiks uzstādīti ap piramīdu.

Ketlīna Kūnija, ēģiptiešu mākslas un arhitektūras profesore no Kalifornijas Universitātes Losandželosā atzīmēja, ka savulaik piramīdas fasāde palika nepabeigta, tāpēc lēmums izlabot piramīdas apšuvumu ir dīvains mēģinājums "mainīt pagātni.”

Gīzas piramīdas ir iekļautas UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā, tāpēc tām nevar vienkārši mainīt to izskatu. Šobrīd Ēģiptes varas iestādes ir apturējušas darbu, lai īpaša komisija varētu izvērtēt projekta iespējamību.