Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Pētījums pierāda, ka sievietes šķiršanos izjūt sāpīgāk nekā vīrieši

© Pixabay

Kāds nesen veikts pētījums par antidepresantu lietošanu Somijā pierādījis, ka sievietēm pēc ilgstošu attiecību pārtraukšanas var būt lielākas grūtības ar garīgo veselību nekā vīriešiem, it īpaši vēlākā vecumā.

Izdevumā „Journal of Epidemiology & Community” publicētajā pētījumā tika salīdzināta antidepresantu lietošana vīriešu un sieviešu vidū dažāda veida šķiršanās laikā (laulības šķiršana, partnera nāve, nereģistrētu attiecība pārtraukšana) un pēc tam.

Pētnieki atklāja, ka sievietes vairāk nekā vīrieši lietoja antidepresantus pirms šķiršanās vai tās laikā un viņām bija lielākas grūtības atteikties no medikamentu lietošanas pēc jaunu attiecību uzsākšanas.

Pētnieki pārbaudīja datus par visiem pastāvīgajiem Somijas iedzīvotājiem laika posmā no 1996. līdz 2018. gadam un iekļāva personas, kurām beidzās attiecības no 2000. līdz 2014. gadam, vecumā no 50 līdz 70 gadiem. Kopā tika aptaujāts vairāk nekā 220 000 cilvēku.

Kopumā pētnieki atklāja, ka četros gados pirms attiecību beigām antidepresantu lietošana pieauga abiem dzimumiem un saasinājas pēc partnera nāves, šķiršanās vai attiecību pārtraukšanas. Tomēr šis pieaugums bija lielāks sievietēm un viņas arī retāk samazināja medikamentu devu pēc jauna partnera atrašanas.

Kā skaidro pētnieki, ir pieņemts, ka laulības šķiršanai ir "lielāka ekonomiskā ietekme uz sievietēm nekā vīriešiem, un, lai gan mēs varējām ņemt vērā ienākumu un mājokļa īpašumtiesību izmaiņas, tās var pilnībā neatspoguļot izmaiņas dzīves apstākļos vai ekonomiskās grūtības, kas var rasties pēc šķiršanās.Tādējādi sievietes, visticamāk, turpinās lietot antidepresantus pēc tam, kad ir pagājis sākotnējais šķiršanās šoks."