Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Pirmo reizi vēsturē publicēs Čārlza Darvina plašo personīgo bibliotēku

© Pixabay

18 gadus ilga darba rezultātā pētniekiem ir izdevies apkopot lielāko daļu ietekmīgā dabaszinātnieka un biologa Čārlza Darvina personīgās bibliotēkas un tas sakrīt ar viņa 215. dzimšanas dienu.

Kataloga apjoms sasniedz 300 lappušu un tajā detalizēti aprakstīti 7400 nosaukumi un 13 000 sējumu. Starp ierakstiem ir arī vācu periodiskais izdevums, kurā publicēta pirmā zināmā baktēriju fotogrāfija. Lielākoties darbi ir angļu valodā, lai gan daļa tika publicēta arī citās valodās, tostarp vācu, franču, itāļu, spāņu, holandiešu un dāņu valodā.

Projekta vadītājs, Dr. Džons van Vihe no Singapūras Nacionālās universitātes Bioloģijas zinātņu departamenta teica: “Šis bezprecedenta detalizētais Darvina pilnās bibliotēkas skatījums ļauj vairāk nekā jebkad agrāk novērtēt, ka viņš nebija izolēta personība, kas strādāja vienatnē, bet gan sava laika eksperts, kas balstījās uz izsmalcināto zinātni, pētījumiem un tūkstošiem citu cilvēku zināšanām.”

Projekta ietvaros tiks veikta arī bibliotēkas virtuāla rekonstrukcija, kurā bez maksas būs pieejamas 9300 saites uz darbu kopijām.