Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Pasaulē

Mākslīgā intelekta vadīti "randiņu” roboti zog šokējoši personisku informāciju

© Freepik

Valentīna dienā jūties vientuļš? Mākslīgais intelekts (MI) var palīdzēt. Vismaz to apgalvos vairāki uzņēmumi, kas izmanto “romantiskos” tērzēšanas robotus. Taču, attīstoties jūsu elektroniskās mīlas stāstam, no lietotājiem tiek prasīts tas, ko lielākā daļa sākotnēji neapzinās.

Saskaņā ar jaunu tehnoloģiju uzņēmuma "Mozilla” pētījumu, MI draudzenes un draugi ievāc šokējoši personisku informāciju un gandrīz visi to pārdod trešajām pusēm.

"Lai būtu pilnīgi atklāti, MI draudzenes un draugi nav jūsu draugi," teikts "Mozilla” pētnieka Miša Rikova paziņojumā. "Lai gan tie tiek tirgoti kā kaut kas tāds, kas uzlabos jūsu garīgo veselību un labklājību, tie specializējas atkarības, vientulības un toksicitātes izvadīšanā, vienlaikus iegūstot no jums pēc iespējas vairāk datu."

"Mozilla" iedziļinājās 11 dažādos mākslīgā intelekta tērzēšanas robotos, ierindojot šīs lietotnes starp sliktākajiem produktiem, ko "Mozilla” jebkad ir pārskatījuši. Saskaņā ar "Mozilla” teikto, MI randiņu partneri pārkāpj lietotāju privātumu "jaunos uztraucošos veidos". Piemēram, tiek apkopota informācija par seksuālo veselību un dažādu medikamentu lietošanu.

90% lietotņu var pārdot vai koplietot lietotāju datus mērķtiecīgām reklāmām un citiem mērķiem, un vairāk nekā puse neļauj dzēst apkopotos lietotāju datus. Randiņu roboti aktīvi mudina kopīgot informāciju, kas ir daudz personiskāka nekā tā, ko ievada parastā iepazīšanās lietotnē. Piemēram, "EVA AI Chat Bot & Soulmate” mudina lietotājus “dalīties visos jūsu noslēpumos un vēlmēs” un īpaši pieprasa fotoattēlus un balss ierakstus.

Romantiskais mākslīgais intelekts apgalvo, ka tas ir "šeit, lai uzturētu jūsu garīgo veselību”. Tomēr, lasot pakalpojuma noteikumus, uzņēmumi cenšas distancēties no savām pretenzijām. Piemēram, kādā MI pakalpojuma politikā minēts, ka tas nav "ne veselības aprūpes vai medicīnas pakalpojumu sniedzējs, ne medicīniskās aprūpes, garīgās veselības pakalpojumu vai citu profesionālu pakalpojumu sniedzējs".

Ņemot vērā šo lietotņu vēsturi, tas, iespējams, ir svarīgs juridisks pamatojums.