Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Kompānija "Space X” palaiž Mēness izpētes zondi

© Pixabay

Vēl kāds privāts Amerikas Savienoto Valstu (ASV) uzņēmums ceturtdien uzņēma kursu uz Zemes dabīgo pavadoni, startējot mēnesi pēc tam, kad sāncenšu nolaišanās iekārta nesasniedza mērķi un avarēja.

NASA, galvenais sponsors ar eksperimentiem uz kuģa, cer uz veiksmīgu nosēšanos nākamnedēļ, cenšoties iedarbināt Mēness ekonomiku pirms astronautu misijām.

"SpaceX” raķete "Falcon” pacēlās nakts vidū no NASA Kenedija kosmosa centra, nosūtot kompānijas "Intuitive Machines” kosmosa izpētes zondi ceļā uz Mēnesi, kas atrodas 370 000 kilometru attālumā no Zemes. Ja viss noritēs labi, piezemēšanās mēģinājums notiks 22. februārī, pēc vienas dienas Mēness orbītā.

Hjūstonā (ASV) bāzētās kompānijas mērķis ir nolaist savu 4,3 metrus garo seškājaino ierīci tikai 300 kilometru attālumā no Mēness dienvidu pola, kas ir līdzvērtīga ar nolaišanos Antarktīdā uz Zemes. Reģions, kura ainavu izraibina krāteri un klintis, ir potenciāli bagāts ar sasalušu ūdeni. Šajā vietā NASA vēlāk šajā desmitgadē plāno nolaist astronautus. Kosmosa aģentūra paziņoja, ka tās veiktie seši navigācijas un tehnoloģiskie eksperimenti var palīdzēt izlīdzināt ceļu.

Pirmais mēģinājums komerciālo Mēness piegādes pakalpojumu jomā ar "Astrobotic Technology Peregrine” nolaišanās iekārtu pārtrūka neilgi pēc pacelšanās janvāra sākumā. Degvielas tvertnes plīsuma un masveida noplūdes dēļ kosmosa kuģis apriņķoja Mēnesi un 10 dienas pēc palaišanas ielauzās atpakaļ Zemes atmosfērā, sadaloties un sadegot virs Klusā okeāna.