Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Vienkāršas darbības var ārstēt depresiju tikpat efektīvi kā terapija, apgalvots pētījumā

© Pexels

Saskaņā ar pētījumu, kurā analizēti vairāk nekā 14 000 dalībnieku dati, fiziski vingrinājumi, tostarp pastaigas, skriešana, joga un spēka treniņi, ir tikpat efektīvi kā terapija depresijas ārstēšanā.

Vingrinājuma intensitāte ir tieši saistīta ar depresijas simptomu uzlabošanos, taču pat zemas intensitātes vingrinājumi, piemēram, pastaigas vai joga, sniedz ievērojamus uzlabojumus.

Pēc pētījuma vadošā autora Huana Angela Bellona no Malagas universitātes Spānijā teiktā, pastaigas vai skriešana, joga un spēka treniņi izrādījās efektīvāki nekā citi vingrinājumi.

"Primārās aprūpes ārsti tagad var ieteikt ne tikai psihoterapiju vai antidepresantus, bet arī fiziskus vingrinājumus kā atsevišķas alternatīvas pieaugušajiem ar vieglu vai vidēji smagu depresiju," apgalvo Bellons.

"Galīgā izvēle ir atkarīga no pacienta vēlmēm un citiem apsvērumiem. Arī klīnisku pacientu gadījumā jāņem vērā fiziskās aktivitātes ieguvumi, novēršot vai ārstējot hroniskas slimības, piemēram, 2. tipa diabētu, lieko svaru un aptaukošanos, sirds un asinsvadu slimības un kognitīvos traucējumus."

Bellons sacīja, ka, lai gan vingrinājumi bija efektīvāki par antidepresantiem, medikamentu un vingrojumu kombinācija padara ārstēšanu vēl efektīvāku.