Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Līdzgaitnieki apstiprina Navaļnija nāvi

© Pexels

Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija preses sekretāre Kira Jarmiša sestdien apstiprināja, ka Navaļnijs ir miris.

Navaļnija mātei Jamalas ņencu autonomajā apvidū Harpā Trešajā labošanas kolonijā, kur ieslodzījumā atradās opozicionārs, izsniegts apliecinājums par viņa nāvi.

"Aleksejs Navaļnijs ir nogalināts," paziņoja Jarmiša.

"Nāve iestājās 16.februārī plkst.14.17 pēc vietējā laika, kā tas ir rakstīts oficiālajā apliecinājumā, kas tika izsniegts Alekseja mātei," pavēstīja Jarmiša.

"Kolonijas darbinieks paziņoja, ka Navaļnija līķis atrodas Saļehardā. Viņu savāca Izmeklēšanas komitejas izmeklētāji. Tagad viņi ar to veic savu "izpēti"," norādīja Navaļnija līdzgaitniece.

Vēlāk Jarmiša pavēstīja, ka Navaļnija mātei dēla līķi Saļehardā nav izdevies saņemt.

"Alekseja advokāts un māte atbrauca uz Saļehardas morgu. Tas ir slēgts, neraugoties uz kolonijas apgalvojumiem, ka tas it kā strādā un ka Navaļnija līķis atrodas tur," skaidroja Jarmiša.

"Advokāts piezvanīja uz telefona numuru, kas norādīts pie durvīm. Viņam sacīja, ka viņš ir jau septītais, kas šodien zvana. Alekseja līķa viņiem morgā nav," norādīja opozicionāra līdzgaitniece.

"Kolonija apmānīja. Sacīja ka līķis ir Saļehardas morgā. Tur saka, ka līķa nav," pavēstīja Navaļnija dibinātā Korupcijas apkarošanas fonda (FBK) direktors Ivans Ždanovs.

Krievijas varasiestādes piektdien pavēstīja, ka Navaļnijs nomiris cietumā Jamalas ņencu autonomajā apvidū.

Navaļnijs tika aizturēts 2021.gada janvārī, atgriežoties no Vācijas, kur viņš ārstējās pēc Krievijas Federālā drošības dienesta (FSB) aģentu organizētā noindēšanas mēģinājuma.

Tā paša gada februārī Navaļnijam tika piespriests divarpus gadu ilgs cietumsods par viņam 2014.gadā piespriestā nosacītā cietumsoda noteikumu šķietamu pārkāpšanu, ārstējoties Vācijā. Nākamā gada martā viņam piesprieda vēl deviņus gadus ieslodzījumā par "krāpšanu" un "necieņu pret tiesu", bet 2023.gada augustā - 19 gadu cietumsodu par "ekstrēmismu".

Navaļnijs decembra beigās tika pārvests uz īpašā režīma koloniju, kas 1960.gados tika uzcelta bijušās Gulaga nometnes vietā.