Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Policija Indijā, lai savaldītu protestējošos lauksaimniekus, lieto asaru gāzi

© AFP/Scanpix/Leta

Indijas policija trešdien lietojusi asaru gāzi pret tūkstošiem lauksaimnieku, kuri gatavojās ar celtņiem un ekskavatoriem doties uz galvaspilsētu Deli.

Lauksaimnieki nolēma doties uz galvaspilsētu pēc tam, kad viņiem neizdevās panākt vienošanos ar valdību par saražotās produkcijas cenu palielināšanu.

Varas iestādes līdz šim turēja protestētājus pa gabalu no Deli, aizkavējot viņus ar ceļa blokādēm. Pagājušajā nedēļā demonstranti apturēja protestus, kamēr notika valdības un arodbiedrību sarunas. Tomēr vairākās sarunu kārtās neizdevās panākt progresu.

Nedēļas sākumā lauksaimnieku pārstāvji noraidīja valdības priekšlikumu par piecu gadu līgumiem un garantētām atbalsta cenām tādiem produktiem kā kukurūza, kokvilna un pākšaugi.

Šodien policija sagaidīja lauksaimniekus uz šosejas pie Pendžābas un Harjānas štatu robežas.

Lai apturētu lauksaimnieku gājienu uz Deli, policija šajā vietā bija uzstādījusi metāla dzelkšņus un betona blokus.

"Nav pareizi, ka ir uzstādītas tik masīvas barikādes, lai mūs apturētu," ziņu aģentūrai "Reuters" sacīja viens no lauksaimnieku līderiem. "Mēs vēlamies mierīgi doties uz Deli. Ja tas nav iespējams, viņiem būtu jāpieņem mūsu prasības," viņš piebilda.

Pagājušajā nedēļā policija mēģināja izklīdināt protestētājus ar asaru gāzi, ko izsmidzināja arī no lidrobotiem. Taču lauksaimnieki palika uz vietas, cīnoties pret asaru gāzi ar sejas maskām, un palaida gaisa pūķus policijas lidrobotu atturēšanai.

Lauksaimniecības ministrs Ardžuns Munda aicināja lauksaimniekus saglabāt mieru un paļauties uz valdības sarunām. "Sarunās noteikti tiks rasts risinājums," solīja ministrs.

Lauksaimnieki pieprasa pieņemt likumu, kas noteiktu minimālo cenu viņu ražai, kā arī virkni citu atvieglojumu, tajā skaitā parādu atlaišanu un universālas pensijas lauksaimniekiem vecumā no 60 gadiem.

Indijā maijā gaidāmas parlamenta vēlēšanas.

Iepriekšējie lielie lauksaimnieku protesti sākās 2020. gada novembrī un ilga vairāk nekā gadu, kļūstot par lielāko problēmu premjerministra Narendras Modi valdībai kopš tās nākšanas pie varas 2014. gadā. Protestu laikā toreiz tika nogalināti vismaz 700 cilvēku.

2021. gada novembrī, gadu pēc protestu sākuma, Modi panāca, ka parlaments atceļ trīs likumus, kas, kā apgalvoja lauksaimnieki, ļautu privātiem uzņēmumiem kontrolēt valsts lauksaimniecības nozari.

Tūkstošiem Indijas lauksaimnieku katru gadu beidz dzīvi pašnāvībā, jo neredz izeju no nabadzības un parādiem.