Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas sadarbība ar ASV un CIP: slepenie bunkuri, spiegi un izlūkošana

© Pixabay.com

Slepenās bāzes Ukrainas teritorijā gandrīz pilnībā finansē un daļēji aprīko ASV CIP, vēsta The New York Times.

10 gadus ASV ir uzturējusi slepenu sadarbību ar Ukrainas izlūkdienestiem, kas tagad ir kritiski svarīga. Ar ASV CIP palīdzību Ukrainas izlūkdienesti pie robežas ar Krievijas Federāciju izveidoja 12 operāciju bāzes. Vienā no slepenajiem pazemes bunkuriem Ukrainas militārpersonas noklausās Krievijas komandieru sarunas un uzrauga ienaidnieka spiegu satelītus.

The New York Times apraksta, kā uz viena no bunkurā izvietotajiem ekrāniem militāristi izseko ar sprāgstvielām piekrauta Ukrainas bezpilota lidaparāta maršrutu, kas pārvar Krievijas pretgaisa aizsardzību, lai vēlāk uzbruktu mērķi. Izdevums šo bāzi dēvē par Ukrainas armijas centru un atzīmē, ka to gandrīz pilnībā finansē un daļēji aprīko CIP.

Kijivas un Vašingtonas sadarbība izlūkošanas jomā ir atslēga Ukrainas spējai aizsargāties pret Krievijas iebrukumu. Amerikāņu puse nodrošina izlūkošanas informāciju ar mērķiem turpmākiem raķešu uzbrukumiem, uzrauga Krievijas karaspēka pārvietošanos un uztur spiegu tīklus.

Savukārt ar CIP un arī ar britu atbalstu Ukraina izveidoja direkciju, kuras uzdevumos ietilpst operāciju veikšana Krievijas aizmugurē. Šajā vienībā strādā tikai personas, kas dzimušas pēc PSRS sabrukuma un kurām nav nekādu saistību ar Krievijas Federāciju. Šīs, kā arī vēl divas elites vienības pirmās mācības tika veiktas 2014. gadā.

Ukrainas spiegi darbojas ne tikai Krievijā, bet arī citās valstīs, kur ir liela Krievijas klātbūtne, turklāt izdevums vēsta, ka CIP vadītājs Viljams Bērnss 15. februārī slepeni apmeklēja Ukrainu, lai runātu ar valsts militāri politisko vadību saistībā ar problēmām, kas saistītas ar vienošanos par jaunu palīdzību Kijivai ASV Kongresā.