Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

"Financial Times": Rietumu specvienības un tūkstošiem karavīru jau atrodas Ukrainā

© Pixabay.com

"Financial Times", atsaucoties uz kādu augstu Eiropas militārpersonu, apgalvo, ka Rietumu specvienības un karavīri jau atrodas Ukrainā.

Francijas prezidenta Emanuela Makrona izteikumi par to, ka jāsūta NATO karavīri uz Ukrainu, izraisīja vētru Rietumu pasaulē.

ASV, Vācijas, Polijas, Spānijas, Čehijas un vairāku citu NATO valstu pārstāvji noraidīja ierosinājumu par iespēju nosūtīt savus militāros spēkus, bet Kremļa varas iestādes bija sašutušas par Makrona izteikumiem, apgalvojot, ka NATO karaspēka izvietošana Ukrainā notiek pirms tiešas bruņotas konfrontācijas ar Krieviju.

Tomēr Ukrainas militārā konflikta realitāte ir tāda, ka vairāku NATO valstu armijas daļas jau atrodas Ukrainā - tā raksta laikraksta "The Washington Post" žurnālists Išans Tarurs.

"Financial Times", atsaucoties uz augsta ranga Eiropas militārpersonu, apgalvo, ka Rietumu specvienību karavīri jau atrodas Ukrainā. "Visi zina, ka Ukrainā ir Rietumu specvienības, taču viņi par to oficiāli nerunā," sacīja izdevuma avots.

Taču bez valsts specvienībām Ukrainā ir arī liels skaits brīvprātīgo - pēc 2022. gada februāra tūkstošiem devās uz Ukrainu, galvenokārt no Rietumu un postpadomju valstīm. Jaunais svešzemju leģions tika izvietots visā frontes līnijā un piedalījās visnežēlīgākajās kaujās.

To veido raiba komanda, pieredzējuši karotāji un arī algotie karavīri. Ukrainā gājuši bojā vismaz 50 Amerikas pilsoņi - vairums no tiem bijuši ASV militārie veterāni. Lai gan oficiālie dati ir neskaidri, saskaņā ar Ukrainas amatpersonu teikto, Ukrainas Ārzemju leģionā ir aptuveni 20 000 ārzemnieku no vairāk nekā 50 valstīm.

Krievija, neskatoties uz milzīgajām demogrāfiskajām priekšrocībām, konflikta laikā saskārās ar daudzām problēmām, komplektējot savu armiju, un Putins izdeva dekrētu, kas paātrināja pilsonības piešķiršanu ārzemniekiem, kuri parakstīja līgumus par dalību "speciālā militārā operācijā", kamēr Krievijas policija veic reidus pret Vidusāzijas migrantiem dažādās pilsētās, kur dažkārt tiek izdarīts spiediens uz aizturētajiem, lai viņi iestātos armijā, ziņo "Associated Press".

Krievija arī vervē cilvēkus no citām valstīm - Sīrijas, Kubas, Nepālas, Indijas, lai piedalītos karadarbībā. Dažus no šiem cilvēkiem apmāna vervētāji, citi piekrīt no izmisuma, lai palīdzētu savām ģimenēm izdzīvot.