Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas pirmā lēdija Olena Zelenska nav pieņēmusi Baltā nama uzaicinājumu

© Depositphotos

ASV laikraksts "Washington Post" vēsta, ka Ukrainas pirmā lēdija Olena Zelenska nav pieņēmusi Baltā nama uzaicinājumu apmeklēt ASV prezidenta Džo Baidena uzrunu Kongresam, jo viņu Kongresā plānojuši nosēdināt netālu no Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija atraitnes Jūlijas.

Ukrainas prezidenta birojā skaidroja, ka iemesls ir cits.

"Ukrainas pirmā lēdija Olena Zelenska nav pieņēmusi Baltā nama uzaicinājumu apmeklēt runu par stāvokli valstī, atsakoties apmeklēt vienu no prestižākajiem pasākumiem Vašingtonā un akcentējot sarežģīto politiku, ar kādu saskaras kara pārņemtā valsts," teikts ASV laikraksta publikācijā.

Kā stāstījušas amatpersonas, kas ir pazīstamas ar plāniem, Zelenskai un Jūlijai Navaļnajai būtu bijis jāsēž netālu no ASV pirmās lēdijas Džilas Baidenas.

Tomēr, kā teikuši cilvēki, kas ir pazīstami ar diskusiju gaitu Kijivā, Navaļnajas potenciālā klātbūtne ukraiņos izraisījusi diskomfortu.

Cita starpā arī Navaļnija agrāko Krimas tematikai veltīto izteikumu dēļ.

ASV laikraksts gan vēsta, ka arī Navaļnaja Baidena runu Vašingtonā neapmeklēs, jo atgūst spēkus pēc pārdzīvojumiem, ko izraisījusi vīra nāve, un ceļojumiem, kas viņai bijuši nesen.

Ukrainas prezidenta birojā britu raidsabiedrībai BBC paskaidroja, ka Vašingtonas ielūgums saņemts nesen, kad Zelenskas grafikā jau bijuši citi notikumi, "cita starpā arī bērnunama bērnu vizīte".

Ukrainas sabiedrībā attieksme pret Navaļniju nav viennozīmīga.

Pēc Krimas okupācijas un aneksijas viņš izteicās pret Ukrainas pussalas atdošanu Kijivai. Tiesa, vēlāk viņš publiski pauda atbalstu Ukrainas 1991.gada robežu atjaunošanai un nosodīja Krievijas pilna mēroga iebrukumu Ukrainā.

Turklāt Ukrainā daudziem principā nepatīk, ka valsts jebkādā veidā tiek asociēta ar Krieviju, kā tas bija ar 2022.gada Nobela Miera prēmijas piešķiršanu Krievijas, Baltkrievijas un Ukrainas cilvēktiesību aizstāvjiem.