Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Premjers: Mēs atrunājam cilvēkus no došanās uz Īriju

© depositphotos.com

Īrijai vajadzētu veikt pasākumus savu robežu nostiprināšanai, jo valstī ierodas vairāk migrantu no Ziemeļīrijas, trešdien paziņoja Īrijas premjerministrs Leo Varadkars.

Īrijas valdība ir paziņojusi, ka nevar garantēt mājvietu patvēruma meklētājiem, viņiem arvien lielākā skaitā ierodoties valstī.

Varadkars nosauca par ''ļoti acīmredzamu" to, ka viņu skaits Eiropā un ASV pieaug "dzinējfaktoru" - nabadzības, klimata pārmaiņu un karu - dēļ.

"Es uzskatu par mītu to, ka mēs kaut kā uzaicinātu cilvēkus ierasties Īrijā pieprasīt patvērumu vai ka mēs viņus laipni uzņemtu lielā skaitā - tas nav tiesa. Tie ir dzinējfaktori, kas izraisa cilvēku ceļošanu," sacīja premjers.

Varadkars runāja ar medijiem Vašingtonā, kur viņš ieradies nedēļu ilgā braucienā uz Svētā Patrika dienas pasākumiem ASV.

Viņš sacīja, ka ir daudz veidu, kā cilvēki var legāli ierasties Īrijā ar darba atļaujām un darba vīzām.

"Tāpēc mēs atrunājam cilvēkus no došanās uz Īriju neregulētā veidā, ja viņiem tiešām nav tiesību uz starptautisku patvērumu, bet, ja viņiem tiešām ir tiesības uz starptautisku patvērumu, tad mēs viņus neatrunājam."

Atbildot uz jautājumu, vai valdība var spert kādus soļus migrantu atrunāšanai, Varadkars sacīja: "Es domāju, ka ir lietas, ko mēs varam darīt, lai nostiprinātu mūsu robežas, un mēs to darām."

"Piemēram, mēs pastiprinām kontroles pasākumus mūsu lidostās. Mēs tagad redzam, ka pieaug [migrantu] skaits, kas šķērso robežu no ziemeļiem uz dienvidiem, kas, protams, ir atvērta robeža, un tā ir atšķirīga situācija."

"Mēs strādājam ar mūsu Eiropas kolēģiem, lai nostiprinātu mūsu robežas ap Eiropas Savienību, jo vairums cilvēku, kas ierodas Īrijā meklēt starptautisku aizsardzību, jau ir šķērsojuši Lielbritāniju vai citas Eiropas valstis."

"Mēs to darām, bet es negribētu radīt aplamu iespaidu. Mēs neatrunājam vai neatturam īstus bēgļus no ierašanās Īrijā, ja viņiem vajadzīga aizsardzība. Tas nepavisam nav tiesa," sacīja Īrijas premjers.