Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Pasaulē

PVO brīdina par lielu vēža gadījumu skaita pieaugumu

© depositphotos.com

Pasaules veselības organizācija publicējusi prognozi, saskaņā ar kuru līdz 2050. gadam vēža slimnieku skaits pasaulē pieaugs par 77%. Eksperti uzskata, ka, turpinoties pašreizējiem apstākļiem, ceturtdaļgadsimta laikā gadījumu skaits sasniegs 35 miljonus, vēsta "The Guardian".

2012. gadā pasaulē oficiāli bija reģistrēts 14,1 miljons vēža slimnieku, bet šobrīd šis rādītājs ir ievērojami pieaudzis. 2022. gadā tas sasniedza 20 miljonus.

Saskaņā ar PVO datiem, pieaugot saslimšanas gadījumu skaitam, pieaugs arī mirstības līmenis. Organizācija min 8,2 miljonus vēža izraisītu nāves gadījumu 2012. gadā, salīdzinot ar 18 miljoniem, kas tiek prognozēti 2050. gadā. Tādējādi mirušo pacientu skaits palielināsies vairāk nekā divas reizes.

Analizējot iemeslus, kāpēc tas notiek, eksperti minēja ne tikai iedzimtību, bet arī sliktos ieradumus, piemēram, smēķēšanu un alkoholismu, kā arī aptaukošanos, masveida iedzīvotāju skaita pieaugumu un planētas iedzīvotāju novecošanos.

Eksperti uzskata, ka saslimstības rādītāji valstīs ar atšķirīgiem ienākumiem būs atšķirīgi.

Turīgākajās valstīs nākotnē saslimušo skaits būs aptuveni 4,8 miljoni. Nabadzīgākajās valstīs to skaits pieaugs, un lielākais vēža slimnieku skaita pieaugums 2050. gadā būs tieši nabadzīgākajās valstīs.