Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Pētījums: Klimata pārmaiņas sadārdzinās pārtikas cenas visā pasaulē

© Pixabay

Kā liecina jauns vides zinātnieku un Eiropas Centrālās bankas pētījums, līdz ar klimata pārmaiņām paaugstināsies ne tikai planētas temperatūra, bet arī pārtikas cenas un kopējā inflācija.

Aplūkojot pārtikas un citu preču ikmēneša cenu zīmes, temperatūru un citus klimata faktorus 121 valstī kopš 1996. gada, pētnieki aprēķinājuši, ka "laika un klimata satricinājumi" izraisīs pārtikas cenu pieaugumu par 1,5 līdz 1,8 procentiem katru gadu, aptuveni desmit gadu laikā.

Un tas nozīmē kopējās inflācijas pieaugumu par 0,8 līdz 0,9 procentpunktiem līdz 2035. gadam, ko izraisīs klimata pārmaiņu ārkārtējie laikapstākļi vien, teikts pētījumā.

Šie skaitļi var šķist mazi, bet tādām iestādēm kā Eiropas Centrālā banka, kas cīnās ar inflāciju, tie ir nozīmīgi, sacīja pētījuma vadošais autors Makss Kocs, klimata zinātnieks no Potsdamas Klimata ietekmes pētniecības institūta Vācijā.

"Klimata pārmaiņu fiziskajai ietekmei būs pastāvīga ietekme uz inflāciju," sacīja Kocs. "Manā skatījumā tas ir vēl viens piemērs tam, kā klimata pārmaiņas var apdraudēt cilvēku labklājību un turības līmeni."

Savukārt līdz 2060. gadam klimata izraisītajai inflācijas daļai vajadzētu pieaugt, un tiek prognozēts, ka pārtikas cenas pasaulē pieaugs par 2,2 līdz 4,3 procentpunktiem gadā. Tas nozīmē kopējās inflācijas pieaugumu par 1,1 līdz 2,2 procentpunktiem katru gadu.