Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

NASA: Ūdens līmenis pasaules okeānos ir "uzlēcis” vētru un klimata pārmaiņu dēļ

© Pixabay

Pasaules okeānu vidējais ūdens līmenis no 2022. gada līdz 2023. gadam paaugstinājās par aptuveni astoņiem milimetriem, kas ir gandrīz divas reizes vairāk nekā iepriekšējā gadā, ceturtdien paziņoja NASA, "ievērojamo lēcienu" skaidrojot ar spēcīgiem „El Nino” notikumiem pēdējos gados un globālās temperatūras paaugstināšanos.

NASA analīze ir balstīta uz vairāk nekā 30 gadu satelītu novērojumiem - pirmais satelīts tika palaists 1992. gadā un jaunākais 2020. gadā.

Kopumā kopš 1993. gada jūras līmenis ir cēlies par aptuveni desmit centimetriem. Pieauguma temps ir arī paātrinājies, vairāk nekā divkāršojoties no 1,8 milimetriem 1993. gadā līdz pašreizējam ātrumam, aptuveni 4,3 milimetriem gadā.

"Pašreizējie paātrinājuma rādītāji nozīmē, ka mēs esam ceļā, lai līdz 2050. gadam globālajam ūdens līmenim pievienotu vēl 20 centimetrus," sacīja Vašingtonas okeāna fizikas programmas direktore Nadja Vinogradova Šifere.

Viņa sacīja, ka nākamajās trīs desmitgadēs izmaiņu apjoms būtu divreiz lielāks, salīdzinot to ar iepriekšējo gadsimtu, tādējādi iezīmējot nākotnes ainu, kurā plūdi ir daudz biežāki un katastrofālāki nekā šodien.