Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Pasaulē

Būvēts ilgāk nekā 140 gadus - zināms, kad beidzot tiks pabeigts Barselonas simbols

© Pixabay.com

Barselonas "La Sagrada Familia" jeb Svētās Ģimenes baznīca ir viena no slavenākajām un populārākajām celtnēm šajā Spānijas pilsētā, un jau pavisam drīz paredzēts beidzot pabeigt tās būvniecību, raksta "unian.net".

Saskaņā ar nesen publiskoto ziņojumu par katedrāles darbību 2023. gadā, pagājušajā gadā "Sagrada Familia" apmeklētāju skaits sasniedza pirmspandēmijas līmeni 2019. gadā - tas bija nedaudz vairāk par 4,7 miljoniem cilvēku, kas ir par 24,7% vairāk nekā 2022. gadā. Turklāt 85% katedrāles apmeklētāju bija ārzemnieki. Ieņēmumi no apmeklētājiem 2023. gadā sasniedza 126,9 miljonus eiro.

Ziņojumā arī aprakstīts pašreizējais katedrāles būvniecības posms - jāpiebilst, ka būvniecība sākās pirms vairāk nekā 140 gadiem. Torņu celtniecība tika pabeigta 2023. gada novembrī, pašlaik notiek darbi pie Debesbraukšanas kapelas un Jēzus Kristus torņa. Paredzams, ka kapela tiks pabeigta 2025. gadā, bet Jēzus Kristus tornis - 2026. gadā.

Paredzams, ka visu 18 baznīcas torņu celtniecība sakritīs ar "Sagrada Familia" autora, slavenā spāņu arhitekta Antonio Gaudi simto nāves gadadienu.

Tomēr, lai gan formāli baznīcas celtniecība būs jāpabeidz 2026. gadā, daži apdares darbi turpināsies vēl vairākus gadus pēc tam - aptuveni līdz 2032. gadam.

"Sagrada Familia" ir vērienīgākais spāņu arhitekta Antonio Gaudi projekts, kas lielā mērā veido Barselonas pašreizējo izskatu.

Katedrāles celtniecība sākās 1882. gadā, un sākotnējo projektu izstrādāja arhitekts Fransisko del Viljars, kura vietā 1883. gada beigās tika uzaicināts 31 gadu vecais Gaudi, kurš būtiski mainīja sava priekšgājēja ideju. Viņš strādāja katedrālē vairāk nekā četrdesmit gadus līdz pat savai nāvei 1926. gadā. Arhitekta dzīves laikā tika pabeigts tikai viens no 18 katedrāles torņiem - 100 metrus augstais Kristus dzimšanas fasādes zvanu tornis, kas tika pabeigts 1925. gadā.

Visā "Sagrada Familia" celtniecības laikā ēku vajāja neveiksmes un dažādi šķēršļi - no pasaules un pilsoņu kariem līdz Gaudi oriģinālo zīmējumu iznīcināšanai ugunsgrēkā un finansējuma trūkumam.

Izsīka arī būvniecībā sākotnēji izmantotā akmens piedāvājums, kas tika iegūts no Montserratas kalna Barselonas pievārtē, taču, padziļinot ieguvi, akmens kļuva arvien trauslāks, tāpēc bija jāatrod alternatīvs avots. Kopš 2018. gada tam paredzētais akmens tiek iegūts Anglijā.