Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Pasaulē

"Politico": pastāv liels risks sabrukt frontes līnijām Ukrainā

© Depositphotos

Ietekmīgais politikas izdevums „Politico” apgalvo, ka saskaņā ar augsta ranga Ukrainas armijas virsniekiem, militārā aina ir drūma un Krievijas ģenerāļi varētu gūt panākumus jebkurā vietā, kur viņi nolemtu koncentrēt savu gaidāmo ofensīvu.

Arī Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pēdējās dienās ir izteicis drūmus brīdinājumus. Saskaņā ar Zelenska sacīto, ja vien drīzumā netiks apstiprināta iestrēgusī vairāku miljardu dolāru palīdzības pakete no ASV, viņa spēkiem būs "jāiet atpakaļ, jāatkāpjas soli pa solim". Viņš arī brīdināja, ka dažas lielākās pilsētas var tikt pakļautas riskam nonākt okupantu rokās.

Acīmredzot Zelenska brīdinājumi ir daļa no plašiem diplomātiskiem centieniem atbrīvot militāro palīdzību, kas viņa spēkiem ir tik ļoti nepieciešama un kuras ir trūcis mēnešiem ilgi, sākot no 155 milimetru artilērijas šāviņiem un beidzot ar „Patriot” pretgaisa aizsardzības sistēmām un droniem.

Bet skumjā patiesība ir tāda, ka pat tad, ja paketi apstiprinās ASV Kongress, ar masveida ieroču piegādi var nepietikt, lai novērstu lielu satricinājumu kaujas laukā.

Un kā raksta „Politico”, šāda neveiksme, īpaši vēlēšanu kampaņu vidū Amerikā un Eiropā, ļoti labi varētu atdzīvināt Rietumu spiedienu uz miera sarunām, kas acīmredzami būtu labvēlīgas Krievijai, atstājot Kremlim brīvu iespēju atdzīvināt konfliktu sev izvēlētā laikā.

Būtībā tagad viss ir atkarīgs no tā, kur Krievija nolems mērķēt savus spēkus ofensīvā, kas tiks uzsākta šovasar. Un saskaņā ar augsta ranga Ukrainas militārpersonu teikto, kas dienēja ģenerāļa Valērija Zalužnija vadībā, līdz viņa nomaiņai februārī, militārā aina ir drūma.

Pastāv liels risks, ka frontes līnijas sabruks jebkurā vietā, kur Krievijas ģenerāļi nolems koncentrēt savu uzbrukumu. Turklāt pateicoties daudz lielākam karavīru skaitam un vadāmajām aviācijas bumbām, kas jau nedēļām grauj Ukrainas pozīcijas, Krievija visticamāk spēs "iekļūt frontes līnijā un atsevišķās daļās to satriekt", sacīja kāds virsnieks, kurš vēlējās palikt anonīms.

depositphotos.com

"Bieži vien mēs vienkārši nesaņemam ieroču sistēmas brīdī, kad tās ir vajadzīgas — tās nāk, kad tās vairs nav aktuālas," sacīja kāds cits vecākais virsnieks, kā piemēru minot iznīcinātājus F-16. Paredzams, ka šovasar pēc pilota pamatapmācības pabeigšanas sāks darboties aptuveni ducis F-16. “Katram ierocim ir savs īstais laiks. F-16 bija nepieciešami 2023. gadā; tie nebūs piemēroti 2024. gadam, ”viņš teica.

Virsnieki arī uzsvēra, ka viņiem vajag daudz, daudz vairāk cilvēku. Valstī pašlaik nav pietiekami daudz vīru priekšējās līnijās un tas saasina Rietumu atbalsta problēmu.

Zalužnijs jau decembrī publiski aicināja mobilizēt vairāk karavīru, lēšot, ka Ukrainai nepieciešami vēl vismaz 500 000. Kopš tā laika melnraksts jaunajam likumam par mobilizāciju ir bīdīts turp un atpakaļ.

"Mums ir ne tikai militārā, bet arī politiskā krīze," sacīja viens no virsniekiem. Kamēr Ukraina izvairās no plašas mobilizācijas, "Krievija tagad vāc resursus un būs gatava uzsākt lielu uzbrukumu ap augustu un varbūt arī ātrāk."