Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Pasaulē

Šveice rīko referendumu, lai iedzīvotāju skaits nepārsniegtu 10 miljonus

© pixabay.com

Šveicē tiks rīkots referendums par pasākumiem imigrācijas ierobežošanai, lai ierobežotu iedzīvotāju skaita pieaugumu zem desmit miljoniem līdz 2050.gadam

Saskaņā ar Šveices tiešās demokrātijas sistēmu pilsoņi var ierosināt tautas nobalsošanu, 18 mēnešu laikā savācot 100 000 derīgu parakstu.

Labējā Šveices Tautas partija (SVP) trešdien Federālajā kancelejā Bernē iesniedza 114 600 parakstu, kas savākti uz pusi īsākā laikā.

"Masveida imigrācija turpina savu trako gaitu (..) ar postošām sekām mūsu mazajai valstij," paziņoja SVP, kas ir lielākā partija Šveicē. Partijas skatījumā imigrācija ir steidzami jāierobežo, lai aizsargātu Šveices unikālo ainavu, augsto dzīves kvalitāti un labklājību, kas pārsniedz vidējo līmeni, un lai garantētu drošu un brīvu nākotni nākamajām paaudzēm.

Starp parakstu savākšanu un referenduma sarīkošanu parasti paiet vairāki mēneši vai pat gadi.

Pastāvīgo iedzīvotāju skaits Šveicē 2022.gada beigās sasniedza 8,82 miljonus, salīdzinot ar 8,54 miljoniem 2018.gada beigās. Ārvalstnieki veido ceturto daļu no Šveices iedzīvotājiem.

SVP iniciatīva paredz grozīt Šveices konstitūciju, nosakot, ka "līdz 2050.gadam Šveices pastāvīgo iedzīvotāju skaits nedrīkst pārsniegt desmit miljonus cilvēku". Pastāvīgie iedzīvotāji būtu Šveices pilsoņi, kas dzīvo valstī, un ārvalstnieki, kuriem ir uzturēšanās atļauja, kas derīga vismaz vienu gadu, vai kuri uzturas valstī vismaz 12 mēnešus.

Ja līdz 2050.gadam pastāvīgo iedzīvotāju skaits pārsniegs 9,5 miljonus, valdība un parlaments "veiks pasākumus, jo īpaši attiecībā uz patvēruma piešķiršanu un ģimeņu apvienošanos, lai nodrošinātu atbilstību" konstitūcijai. Taču, ja šie pasākumi nebūs pietiekami efektīvi, Šveicei nāksies pārtraukt vienošanos par personu brīvu pārvietošanos ar Eiropas Savienībā (ES), paredz SVP iniciatīva.

Šveice nav Eiropas Savienībā, bet kopš 2008.gada tā ir Šengenas zonas sastāvā.

SVP skaidro, ka viņu iniciatīva ir atbilde uz Šveices problēmām, kas saistītas ar imigrāciju, piemēram, mājokļu trūkumu, augošajām īres maksām, satiksmes sastrēgumiem, pārpildītu sabiedrisko transportu, pazeminātiem skolu standartiem, vardarbību un noziedzību, elektrības trūkumu, stagnējošiem ienākumiem uz vienu iedzīvotāju, lielākām veselības apdrošināšanas iemaksām un pieaugošo spiedienu uz Šveices dabu.

SVP, kas oktobrī pārliecinoši uzvarēja Šveices parlamenta vēlēšanās, iestājas pret masveida imigrācijai, ciešākām saitēm ar ES un atkāpēm no Šveices neitralitātes.

"Ierodas pārāk daudz ārvalstnieku, un ne tie īstie. Mums ir vajadzīga kontrolēta imigrācija, kas nāktu par labu mūsu valstij un mūsu iedzīvotājiem," norādīja SVP jaunais līderis Marsels Detlings.