Piektdiena, 10.maijs

redeem Maija, Paija

arrow_right_alt Pasaulē

Eksperti skaidro, kāpēc Izraēla izvedusi gandrīz visu armiju no Gazas

© Pixabay.com

Eksperti uzskata, ka pēkšņā armijas izvešana no Gazas ir saistīta ar katastrofāli kļūdainu Izraēlas gaisa spēku triecienu humānās palīdzības darbiniekiem, pēc kura Vašingtonas pacietība izsīka un spiediens pastiprinājās, raksta "dialog.ua".

Izraēlas armija svētdien paziņoja, ka ir izbeigusi aktīvo kara fāzi pret "Hamās" un izvedusi savus spēkus ārpus Gazas joslas. Izvešana skāra visas 98. divīzijas vienības, kuras pavadīja četrus mēnešus nepārtrauktās kaujās Gazā, kā arī speciālo spēku vienības.

Pašlaik divas brigādes paliek sektorā Gazas ziemeļu un centrālajā daļā, lai kontrolētu Netzarimas koridoru - tas nozīmē, ka palestīnieši nevarēs atgriezties no dienvidiem uz ziemeļiem. Vairāk nekā divi miljoni palestīniešu, no kuriem vairāk nekā puse ir Gazas ziemeļu daļas iedzīvotāji, joprojām ir nošķirti no savām kopienām. Vēl 150 000 līdz 300 000 palestīniešu joprojām ir Gazas joslas ziemeļos un ir atteikušies evakuēties.

Izraēlas armijā bija piecas divīzijas un 30 000 līdz 40 000 kaujinieku, kas atradās Gazā, un vēl lielāki spēki ap joslu. Šie spēki tika ievērojami samazināti janvāra vidū, kad Izraēlas aizsardzības spēki paziņoja, ka ir sasnieguši operatīvo kontroli pār Gazas ziemeļu daļu.

Pasaules uzmanība tagad tiks pievērsta tam, vai Izraēlas armija vispirms iebruks Rafā, vai "Hamās" vienosies par ķīlnieku atdošanu, lai izvairītos no šāda iebrukuma, un vai Izraēla turpmāk piekāpsies "Hamās" prasībām.

Pēc Izraēlas armijas domām, ofensīva sasniedza savus mērķus - vietējā "Hamās" brigāde tika izformēta, tika nogalināti tūkstošiem bruņotu kaujinieku, un tika iznīcināti aptuveni 30 kilometri tuneļu.

"Līdz šim šajā apgabalā ir skenētas vairāk nekā simt vietas, un katrā no tām ir atklāta teroristu infrastruktūra," teikts armijas paziņojumā par tās jaunākajām aktivitātēm.

"Kauju laikā mūsu spēki atklāja aptuveni 900 metrus garu tuneļa trasi, tunelī tika atrastas dzīvojamās telpas un daudz ieroču. Izlūkošanas kaujinieki šo maršrutu uzspridzināja," teikts paziņojumā.

Kāda augsta ranga Izraēlas armijas amatpersona sacīja, ka karaspēka izvešana, iespējams, nav saistīta ar ASV spiedienu, bet tā notika pēc katastrofāla maldīga Izraēlas gaisa trieciena, kurā pagājušajā nedēļā gāja bojā septiņi palīdzības darbinieki. Izraēla atrodas paaugstinātā gatavībā pēc pagājušajā nedēļā notikušā uzbrukuma Irānas vēstniecībai Damaskā, kurā tika nogalināti Irānas Islāma revolucionārās gvardes korpusa vecākie virsnieki.